Nu laddar vi för nyårsfest!


Varje år ger oss almanackan många fina anledningar att ställa till med fest. Vi springer barfota på midsommar, äter ägg på påsken, dricker ångande glögg och öppnar paket på julen. Men över alla andra helger så tronar nyårsfesten, den festligaste festen på hela året! Vi har lagat upp en fin femrättersmeny som passar perfekt till nyårsfirandet. Laga alla fem eller plocka ut några favoriter. Inled med vår goda cocktail ”Cox”, perfekt balanserad drink med äpple och champagne.

Förrätt:

Rostade morötter, hummer och beurre blanc

4 personer

16 st morötter, gärna blandade färger
1 msk smör
1 msk rapsolja

2 st kokta humrar
1 nypa späda salladsblad

Till såsen:
0,5 dl finhackad schalottenlök
2,5 dl torrt vitt vin
1 tsk vitvinsvinäger
1 dl vatten
2 tsk flytande hummerfond, koncentrerad
2 msk grädde 40 %
150 g rumsvarmt, osaltat smör

Gör så här:
Skala och dela morötterna, stek dem sakta i smör och olja tills de är mjuka. Smaksätt med salt. Skala och dela humrarna. Gör sedan såsen. Lägg lök, fond, vin, vinäger och vatten i en kastrull. Låt det koka tills det återstår 0,5 dl. Slå i grädden, låt det koka upp och montera i smör, lite i taget, under kraftig vispning. Sila såsen och mixa den hastigt med stavmixer. Lägg morötter, sallad och hummer på tallrikar. Ringla på såsen och servera direkt.

Varmrätt:

Torskrygg med smör-citronette, fänkål och whiskyrostade pumpafrön

4 personer

4 bitar torskrygg á ca 150g
2 stånd färsk fänkål
2 msk smör
2 msk rapsolja

Till citronetten:
100 g smör
1 msk finrivet citronskal
3 msk färskpressad citron

Till fröna:
1 dl pumpakärnor
4 cl whisky
1 nypa farinsocker
1 nypa salt

Gör så här:
Börja med fröna. Hetta upp en torr stekpanna på medelhög värme. Lägg i fröna och låt dem rosta några minuter. Tillsätt whisky, farin och salt, låt det rosta vidare under omrörning tills all vätska försvunnit. Lägg fröna på smörpapper och låt dem kallna. Stek fänkålen sakta i hälften av fettet tills den är mjuk. Stek torsken i resterande fett. Börja med skinnsidan ner och låt den eftersteka i ugn till önskad stekningsgrad. Bryn smöret och mixa ihop det med citronskal och saft. Smaka av med salt. Lägg fänkålen i botten på varma tallrikar. Lägg på torsken och slå citronetten över. Strö över pumpafrön och servera direkt.

Varmrätt:

Ugnsbakad rotselleri med grillad flankstek och whiskysky

4 personer

1 st rotselleri
2 msk smör
2 msk rapsolja
Ca 600 g flankstek
100 g finriven parmesan
1 nypa rucola

Gör så här:
Tvätta och borsta sellerin noga så att all grus och jord försvinner. Skiva sellerin i 1,5 cm tjocka skivor. Lägg dem i en ugnsfast form tillsammans med hälften av fettet. Stek i 60 minuter på 160° tills sellerin är mjuk och fått fin färg. Ös med fettet under stekningen och smaksätt med salt och peppar. Krydda köttet med salt och peppar. Bryn det i stekpanna i resterande fett och låt det eftersteka i ugn, 125° i ca 10-15 minuter till önskad stekningsgrad. Låt köttet vila tio minuter på skärbrädan. Skiva köttet, lägg det ovanpå en selleriskiva i varma tallrikar. Slå whiskysky över och toppa med parmesan och rucola.

Whiskysky
4 personer

1 dl schalottenlök, hackad
2 dl rotfrukter, hackade, t ex selleri, motor och palsternacka
1 msk smör
3 dl vin, rött
1 dl vatten
2 msk balsamicovinäger
1 msk koncentrerad kalvfond
1 msk farinsocker
8 cl whisky, gärna irländsk eller highland
Maizenaredning

Gör så här:
Bryn lök och rotfrukter tills det fått fin färg i smöret. Slå i vin, vatten, balsamico, fond och farinsocker, låt det koka försiktigt i 20 minuter. Red av såsen till önskad tjocklek med maizena utrört i lite vatten. Smaka av såsen med whisky, salt och peppar. Sila såsen genom finmaskig sil och servera rykande het.

Ost:

Whiskymarinerad cheddar med plommon

4 personer

150 g lagrad cheddar
3 cl whisky
0,5 dl valnötter

4 mogna plommon
2 msk smör
Knäckebröd

Gör så här:
Skär osten i centimeterstora kuber, lägg dem i en påse och slå på whiskyn. Låt osten marinera ett par timmar innan det är dags att servera den. Skiva plommonen tunt, stek dem försiktigt i smöret och lägg dem på knäckebrödet. Toppa med ost och strö över valnötterna. Servera tillsammans med din favoritwhisky.

Dessert:

Irish coffee fluff

4 personer

2,5 dl vispgrädde
8 cl irländsk whiskey
4-6 msk farinsocker
1 msk snabbkaffe typ Nescafé
2 dl krossade maränger
100g hallon

Gör så här:
Slå whisky och farin i en kastrull, låt det koka upp och koka tills hälften av vätskan ångat bort. Rör i kaffet och ställ åt sidan. Hacka chokladen och lägg den i en bunke. Koka upp grädden och slå den över chokladen under omrörning och tillsatt den avsvalnade whiskyblandningen. Låt det stå i kyl minst ett par timmar (gärna över natten). Vispa upp gräddblandningen på samma sätt som vispgrädde, var försiktig så att du inte vispar för länge. Spritsa eller klicka upp i glas och toppa med maränger och hallon.

Cocktail:

Cox

1 glas

4 cl whisky
1 dl äppeljuice
2 cl kanelsockerlag
1 dl champagne
Is
Kylt champagneglas

Gör så här:
Slå whisky, juice och sockerlag i en shaker, lägg i is och skaka den tills drycken är iskall. Slå upp i champagneglas och toppa med champagne.

Kanelsockerlag
Slå 1 dl vatten, 1 dl socker och 1 kanelstång i en kastrull. Låt det koka upp och sjuda i 5 minuter, slå på flaska och kyl.

Anders Tegnér är något så mångsidigt som skribent, kock och fotograf. Han skriver och fotograferar för Allt om Whisky och syns frekvent i TV och tidningar. Se mer av Anders alster på tegnersmat.se