Campbeltown gör sig redo för festival

Nu drar det åter ihop sig för festivaltider i whiskyns tecken på den skotska västkusten. Feis Ile på Islay är den festival som helt klart drar flest besökare men de senaste åren så har festivalen i Campbeltown vuxit och i år är den större än någonsin – och Glen Scotia Distillery har satt ihop ett ytterst digert program för sina besökare.

Foto: Loch Lomond Group

Campbeltown är den lilla staden på Kintyrehalvön som huserar blott 4500 boende men också tre välkända destillerier, Springbank, Glengyle och Glen Scotia. Är det något som det inte råder brist på här så är det whisky och det märker man kanske främst när det är festival i staden. Mellan den 20 maj till den 25 maj är det fullt med aktiviteter hos de tre destillerierna men även hos de två oberoende buteljerarna som också finns här, nämligen Cadenheads och Watt Whisky.

På tisdagen den 21 maj bjuder Glen Scotia in till sin stora festivalbankett ute vid Campbeltown flygfält. Anledningen till att det är placerat där är att intresset har vuxit så kraftigt att det inte längre finns någon lokal i centrala Campbeltown som rymmer alla gäster. Detta kommer bli en kväll full av god mat, ännu godare whisky och välkända gäster som håller tal. Om du lyckas knipa en biljett till middagen så ingår även en Single Cask-buteljering av Glen Scotia som är unik just för middagsgästerna denna kväll.

Njut! Hela festivalen går ut på att njuta av whiskyns alla aspekter.

Nästföljande dag är Glen Scotias Open Day och i år har de inte sparat på krutet! På den stora planen framför destilleriet byggs en scen där det kommer att erbjudas underhållning under hela dagen. Musikartister som det unga bandet Rhuvaal från Argyll kommer att framföra modern skotsk folkmusik och det lokala We.R.Soul kommer att blåsa liv i publiken med sina nio musiker och sin energifyllda rhythm’n blues-repertoar.

Tittar man på vad det kommer att vara för whiskyaktiviteter så blir man inte besviken. Den välkända författaren och whiskyjournalisten Dave Broom kommer, tillsammans med Glen Scotias Master Blender, att leda en provning där de utforskar sherryns förhållande till whisky. Här kommer man få lära sig mer om sherryns historia och de olika stilarna samt hur de samspelar med Glen Scotias whisky när det gäller olika slutlagringar.

På scenen erbjuds det allt från underhållning till paneldiskussioner och cocktailskolor.

För den riktiga nörden kommer Glen Scotias Master Distiller Iain McAlister tillsammans med den hyllade whiskyjournalisten Millie Milliken hålla en provning där man får möjlighet att lära sig allt man någonsin behöver veta om Glen Scotias new make och om hur de olika skärpunkterna vid destilleringen påverkar doft och smak.

Becky Paskin, som grundade Our Whisky Foundation, är också på plats och hon kommer, tillsammans med Michael Henry, att hålla en Master Blender-provning. Här får man möjlighet att skapa en helt unik Glen Scotia under Becky och Iains ledning utifrån fem olika fatprover. När man är klar med sin blandning så får man buteljera den på tjugo centilitersflaskor och ta med hem.

Iain McAlister håller en av de uppskattade lagerhusprovningarna.

Naturligtvis återkommer även den mycket uppskattade och hyllade provningen i lagerhuset med Iain McAlister. Han har valt ut fem fat som alla representerar Glen Scotia på bästa sätt. Det är en intim och lågmäld provning där man får möjlighet att diskutera whiskyn med såväl Iain som de andra deltagarna. En av höjdpunkterna på hela festivalen, som inte får missas!

Om du känner att du är sugen att bege dig till Campbeltown och festival så gäller det att handla snabbt. Biljetter till de olika evenemangen går att lösa i förväg eller på plats, men det svåra är att boka hotellrum i Campbeltown.

Det finns ett antal hotell i staden men många bokar rummen till nästa år redan vid utcheckningen vid festivalens slut. I skrivande stund finns det ytterst få rum på The Royal Hotel som ligger i centrala Campbeltown. Det finns rum på det lyxiga golfhotellet The Ugadale Hotel som ligger på andra sidan halvön från Campbeltown i byn Machrihanish. Dit tar man sig lätt med en taxi.

Om du åker så njut allt du kan, av allt som den fantastiska whiskystaden Campbeltown har att erbjuda!

Festivalbuteljeringen

Årets festivalbuteljering från Glen Scotia är en icke rökig 9-åring som fått en finish på ex-fino sherryfat och buteljerats vid 56,2 %. Den lanseras i Sverige den 24 maj med artikelnummer 41629. Priset ligger på 829 kr och det kommer 1248 flaskor till Systembolaget.

Henric Madsen grundade whiskymagasinet Malter Magasin 2017 men har nu anslutit till Allt om Whiskys team. Han bor i Dalarna och hans favoritwhisky är olorosolagrad Glen Ord.