Banner med Emma
StartWhiskyWhiskyskola

Whiskyskola

Torr rom – där Jamaica slår an tonen

Gemene whiskydrickare har säkert koll på att rom tillverkas av sockerrör på ett eller annat vis, men långt ifrån all rom upplevs som söt...

Hasse förklarar: Konsten att destillera

Redan de gamla grekerna, är väl att ta i, men faktum är att konsten att tillverka brännvin är mycket gammal. Ingen vet egentligen när...

Den moderna whiskyn – och gårdagens

Whiskymarknaden är föränderlig. På det glada 60-talet fanns det bara en handfull sorter att köpa över disk på Systembolaget. Idag är utbudet enormt, närmare...

Torv – whiskyns själ

Whisky is made of three things, water, barley and yeast. Det där påståendet har varenda sommarjobbande guide på destilleriernas besökscenter rabblat tusentals gånger. Det är...

Idag maler vi på hos Agitator

Tänk att något så komplext som whisky kan produceras på bara vatten, jäst och korn. Därefter får faten ta hand om destillatet så det...

Vatten – den eviga frågan i vått och torrt

Det är en gammal sanning att whisky kan drickas med vatten, utan vatten och som vatten. Man är naturligtvis fri att välja vad man...

Whiskyskolan: Rostning och kolning

Förståelsen för värmebehandling har i whiskybranschen historiskt sett varit relativt låg då det primära kravet har varit att faten ska hålla tätt. Numera finns...

Ölskolan: Våga lagra öl!

  Lager är en lager och bör inte lagras. Men det finns massor av spännande öl som mår bra av att glömmas bort några...

Whiskyskolan: Näsan – Master Blenderns viktigaste vän

  Den tyske filosofen Kant lär ha sagt att lukten strider mot friheten, att den inte tillåter något övervägande. Icke desto mindre, eller kanske just...

Whiskyskolan: grainwhisky

Sedan 1600-talet hade det pågått experiment med ny destillationsutrustning. Dåtidens pannor var ineffektiva och behövde tvättas ur mellan varje körning. Men det var först...

Ölskolan: Boom för imperial stout

Nu kommer de starka mörka ölen – och som de kommer, flera stycken. Mörkt, alkoholstarkt med massor av toner av choklad och kaffe. Fylligt,...

Whiskyskolan: jäsningen

Det kan låta lite vanvördigt, men whisky är i egentligen inget annat än destillerat öl. Konsten att tillverka whisky förutsätter många mer eller mindre tidsödande...
spot_img

Populärt