Torr rom – där Jamaica slår an tonen

Lagerhus på Flor de Caña

Gemene whiskydrickare har säkert koll på att rom tillverkas av sockerrör på ett eller annat vis, men långt ifrån all rom upplevs som söt i gommen.

Trots det kämpar romproducenter mot fördomen att rom av naturen är sockersöt, och önskar att fler destillatälskare upptäcker romens ljuva värld. Men hur står det egentligen till med den där sötman? Vilken rom är mindre torr och bör man som whiskykonsument verkligen sky all sötad rom som pesten?

Foto: Barceló, Flor de Caña

Hur mycket samhället än vill demonisera socker behövs det för att skapa livets vatten – alkohol! Även whiskytillverkare hanterar spannmål som korn eller majs för att omvandla stärkelsen i säden till sockerarter. Utan socker blir det ingen jäsning och därför blir det heller ingen alkohol, så nog lider romen rent fördomsmässigt av sitt samröre med rören – men fördomar, precis som sockerrör, är till för att krossas.

Genom att använda sockret på olika sätt innan destillation får man som romproducent olika smak på det färdiga destillatet, och det första steget som särskiljer romen rent produktionsmässigt är om den är gjord på sockerrörsjuice eller melass.

Dessutom är det värt att notera att rom på sockerrörsjuice kan ha olika namn beroende på var den kommer ifrån, då sockerrörsjuicerom från de franskkaribiska öarna är känd som ’Rhum Agricole’, medan den heter ’Cachaca’ om den kommer ifrån Brasilien.

Rom tillverkad på melass kallas istället enligt den franska skolan för ’Rhum Industrielle’. Juicen och melassen smakar väldigt olika, vilket ger romen olika karaktär, men både melass och färsk sockerrörsjuice kan ligga till grund för en fantastisk romupplevelse.

– En rom gjord på melass kontra en rom som är gjord på sockerrörsjuice kommer nästan alltid att upplevas som olika spritsorter, trots att de är lagrade lika länge och på samma sätt, och har ursprung från två grannöar, menar Anton Regnéll, Brand Activation Manager på Spring Wine & Spirits AB. Han förklarar att det är viktigt att inte dra all rom över samma kam, eftersom man då kan gå miste om fantastiska smakupplevelser. För den som känner sig vilse i romdjungeln har Anton ett par handfasta tips:

– Börja med att prova rom från olika länder för att hitta din stil. Prova en jamaicansk rom med högt estervärde och den kommer att upplevas som allt annat än söt. Det jag gillar mest med Plantation Rum är att vi jobbar med rom från väldigt många olika länder. Gillar man torrare och nötigare rom från Jamaica så har vi sådana. Gillar man sötare och fruktigare rom så har vi sådana, fast från Barbados.

Men var ska man börja, egentligen? Frågar man romexperterna svarar de att en torr rom är en bra startpunkt för whiskyälskarens romresa. Det är fler parametrar än råvaruhanteringen som avgör romens slutgiltiga karaktär, och en sådan är eftersötning.

Även om nydestillerad rom inte innehåller något socker, är det vanligt att vissa varumärken lägger till sötma från exempelvis socker eller melass i efterhand. Därför har vissa länder som Barbados, Martinique och Jamaica regler som förbjuder tillsatt socker i rom. Varumärken som kommer från dessa regioner kan därför vara ett bra val om du letar efter en torrare romupplevelse med mycket smak och liten sötma.

Särskilt jamaikansk rom spelar i en klass för sig, ofta med extra många estrar och kokad i potstill-panna. Detta ger en robust och karaktärsfull smakbild, rent generellt, med komplexitet och torr munkänsla. Detta menar romkännaren Robert Sandqvist, eller ’Romrobban’ som han också kallas, är en väg in i romens värld som nog passar många whisky-älskare.

– I många fall har folk förutfattade meningar om rom. Whiskyvärlden är reglerad vilket gör att den är lättare att förstå sig på. Romens värld är mycket mera okontrollerad och det är svårare att sätta fingret på hur det funkar. Det är svårt att släppa tryggheten i whiskyvärlden och ge sig ut på det stormiga romhavet. Det bästa tipset jag har är att ge dem en jamaicansk rom, menar Robban, och den som börjar prova sig fram inom detta segment förstår snart vad han menar.

Ön är känd för sin karaktärsfulla, ’funky’ rom, där destillatet får tala sitt eget språk och kännetecknas av intensiva smaker samt en bred smakpalett. Dess unika karaktär kommer från jäsningsingredienser som exempelvis dunder, vätskan som finns kvar i rompannan efter destillering. Detta kan hällas tillbaka i nästa destillationsomgång för att ge fler smakegenskaper. Vissa romtillverkare använder även ’muck’, som sällan används i andra romtillverkningsregioner. Detta är en vätska med ruttnande frukt och vatten som ger melassen extra syre inför jäsningen, något som i sin tur skapar fler ljuvliga smakestrar.

Även Thomas Kuuttanen, VD för Symposion AB, instämmer i Jamaicas lämplighet som utgångspunkt för den romnyfikne.

– Utvecklingen bland romdrickare har varit exceptionellt snabb de senaste åren. Ursprung diskuteras allt mer, där exempelvis Jamaica ofta refereras till som romvärldens Islay, berättar han och tipsar om den jamaicaproducerade romen ’ Hampden Estate 8 Years’. För den nyfikne finns det alla möjligheter att hitta något som passar, menar Thomas.

– Med tanke på den bredd av hantverksrom som hittar vägen till Systembolagets sortiment så borde det inte finnas några hinder. Dessutom är prisbilden för kvalitetsrom ungefär tjugo år efter maltwhisky. Det gäller bara att prova olika stilar och våga köpa lite bättre sorter, förklarar han.

Det finns även torr rom från andra delar av den karibiska övärlden som kan passa en van whiskydrickare. Vissa franskskolade varumärken tillsätter socker, medan andra inte gör det alls. Andra producenter från Guyana, Venezuela och Guatemala sötar gärna sin rom, men även där finns alternativ för den som föredrar en mindre söt smakprofil.

Traditionell spansk rom, eller roñ, tillverkas – förutom i Spanien – på Kuba men även i länder som Dominikanska republiken, Trinidad och Tobago, Nicaragua, Guatemala och Panama. Denna rom lagras ofta enligt Solera-metoden i ett stort fat som ständigt fylls på med ny rom, medan en viss mängd gammal rom alltid finns kvar.

Anneli Sjöblom, försäljnings- och marknadschef på Hermansson & Co, tycker att det är viktigt att man påvisar att det finns torrare romsorter med olika karaktär som fler nybörjare kan få upp ögonen för.

– För att dra erfarna whiskykonsumenter till kategorin behöver man prata mer om produktion, olika typer av rom och ursprung, hävdar Anneli. Hon slår gärna ett slag för lättillgänglig kvalitetsrom med en balanserad sötma som exempelvis ’Ron Barcèlo Imperial’ från Dominikanska republiken som lagrats mer än 10 år på amerikanska ekfat.

Raul Nunez, Brand Associate för Flor de Caña, menar att det ofta är logiskt för en whiskyälskare att utgå ifrån den rom som går åt det torrare hållet.

– Jag tycker att man ska prova sig fram bland rom utan tillsatt socker. Whisky är inte sötad, och därför ska man som whiskydrickare inte börja med sötad rom heller, förklarar han. Raul vurmar för rom av den spanska stilen, och menar på att det finns många sådana romsorter som inte tillsätter socker eller sockerkulör alls. Ett sådant varumärke är Flor de Caña, som med sin ’Centenario 18 Years’ bjuder på komplexa smaker utan att bli för söt.

Oavsett region och stil är rom ett destillat som erbjuder stor smakbredd och variation, där du i varje kategori kan hitta både söt och torr rom. Precis som med whisky gäller det att kasta sig ut i det okända och börja prova loss.

5 romtips:

Hampden Estate 8 Years

46 % vol, (nr 53993), 1075 kr

Caña de Emperador 16 Years

40 %, (nr 752), 699 kr

Mezan XO Rum

40 %, (nr 51372), 665 kr

Ron Barceló Imperial

38 %, (nr 87067), 401 kr

Flor de Caña Centenario 18 Years

40 %, (nr 83667), 699 kr

Frida Birkehede var Allt om Whiskys stipendiat 2015 och åkte till Skottland för att välja ut ett fat Old Pulteney. Hon är från Skåne och driver till vardags bloggen Änglarnas Andel. Favoritwhiskyn är Caol Ila.