Rom för whiskydrickaren – allt om hantverket Blending

Inom romvärlden räcker det inte med att bara koka ett destillat, lägga det på fat och buteljera. Här är blending, det hantverk som innebär att man noggrant komponerar ihop en färdig rom i flera led med flera olika typer av romdestillat och fatlagringar enligt specifika recept, en konst som romhusen och destillerierna är stolta över – och med rätta.

En sak som särskiljer whiskybranschen och rombranschen åt är vilka associationer begreppet ’blending’ för med sig. För många whiskyälskare har det nästan blivit ett skällsord, något synonymt med blaskigt och billigt, trots att det finns många goda och högkvalitativa blended whisky ute på marknaden. Detta beror till stor del på att singelmaltvarumärkena marknadsfört sig som bättre än blended, med fokus på att singelmalt och blended whisky skiljer sig i både smak och stil – och innehåll, såklart.

Blended rom är en annan femma. Inom rombranschen anses blending fortfarande som ett traditionstyngt hantverk och något som kan förbättra romens smak och utförande. Romdestillerier kan göra olika smakprofiler eller romdestillat, så kallade ’marques’. Man destillerar rom med exempelvis olika bas, jäststrängar och pannor, vilket ger rom av olika typ. Dessa ’marques’ kan smaka alltifrån väldigt lätt till väldigt smakrikt och fullt av karaktär. Detta är vanligt vid bland annat jamaicanska destillerier, där man tillverkar romdestillat i stilarna ’Common Clean’, ’Plummer’, ’Wedderburn’ och ’Continental’. Dessa olika stilar mäts enligt det antal estrar de innehåller per liter och registreras hos intresseorganisationen ’The Jamaica Spirit Pool’. Dessa estrar är viktiga smakbärare som produceras under jäsningsprocessen och som sedan i allra högsta grad påverkar den slutliga produktens smakprofil. I romvärlden är det vanligt att prata om och mäta estrar, och det är inte ovanligt att en rom innehåller alltifrån 300 till 1600. Här kan man snacka komplexitet!

Dessutom kan lagringen ske på olika slags fat. En professionell blender vid större destillerier kan ha ett flertal olika romvarumärken eller fat att arbeta med, och som sedan kan blandas ihop enligt specifika recept. Blenderns främsta uppgift är att se till att varje utgåva eller batch är så lik den föregående med samma namn som möjligt, och att varumärket eller destilleriet kan leverera konsekvent kvalitet.

Dock är rom, precis som vilket träfatslagrat destillat som helst, aldrig helt konstant eftersom trä är ett levande material och klimatet varierar. Samma rom som lagts på samma slags fat på samma dag kommer att ge två helt olika intryck om man provar faten jämte varandra. På grund av detta måste en skicklig Master Blender hela tiden anpassa varje utgåvas blandning till vad som finns tillgängligt i faten, samt kommunicera med destillerichefen hur mycket sprit som ska kokas av varje typ eller stil för att säkerställa att man kan replikera recepten längre fram i tiden.

Ett land som är känt för sin skickliga blended-stil är Barbados, där destillerierna gärna har olika sorters pannor, och där den moderna romen från Barbados, i så kallad Bajan-stil, ofta kännetecknas av en hantverksmässigt ihopkomponerad blandning av både gammal och ung pot- och kolonndestillerad rom, där varje spritstil bidrar med sin karaktär för att skapa en komplex helhet. Ett exempel på detta är varumärket Doorly’s från Foursquare Distillery.

Filosofin bakom denna rom är att den ska vara fri från efterhandssötning och destilleriet säljer även sin rom till andra producenter och blenders. Destilleriet använder en blandning av potstills och kolonnpannor för att tillverka en rom i sann Bajan-anda. För att skapa ’The Doorly’s 12’ har de olika destillaten innan buteljering fått vila på både ex-bourbonfat av amerikansk ek och portvins- och madeirafat i minst tolv år, vilket gett romen smak av tropisk frukt, smörkola och tobak.

På Jamaica är det också vanligt att samma destilleri kokar olika sorters rom i olika pannor, för att sedan blanda de olika stilarna till den färdiga slutprodukten. ’Appleton Estate’ är ett sådant destilleri, som kombinerar moderna kolonnpannor med traditionella potstill-pannor i koppar, där man menar att kopparpannornas unika form bidrar till romens speciella apelsinton.

Angostura är kanske bäst känd för sin bitter, men är minst lika framgångsrikt som romproducent.

Raul Nunez, Brand Associate för Flor de Caña, tycker att deras ’Appleton Estate Signature Blend’ är en bra ingångsrom, då destilleriet på grund av sina längre fermenteringstider, upp till en månads tid, ger den färdiga blandningen från destilleriet en tilltalande men lättillgänglig komplexitet.

Appleton Distillery strävar efter att göra sin anläggning så miljövänlig som möjligt, genom att bland annat odla sina egna sockerrör samt använda sig av naturliga källvattensresurser.
Varumärket Angostura, som säkert även en del whiskydrickare känner till, gör också rom av det osötade slaget, där deras sjuåring från Trinidad visar på ett annat sätt att arbeta med hantverket blending. Efter fermentering med egen jästsort använder man en ’five-column continuous still’, en kolonnpanna med fem olika ’pelare’ vilket gör det möjligt att destillera rom från olika delar av pannan. Romen blandas sedan från de olika pelarna för att lagras på amerikanska viteksfat i minst sju år. Efter detta genomgår romen ännu en blandningsprocess, denna gång enligt ett speciellt recept just för ’Angostura 7 YO’.

Vissa destillerier tillverkar endast ett par olika romtyper och kombinerar dessa sedan på kreativa vis för att visa på romens mångsidighet. Panamabaserade Ron Abuelo äger över 800 hektar sockerrörsodlingar och har välfyllda lagerlokaler med en stor del gammal rom, då man destillerat sedan 1930-talet. Deras ’XV Años Napoleon Cognac Cask Finish’ blandas, precis som andra buteljeringar från destilleriet, av deras två romtyper; en smakrik melassbaserad och en lättare tillverkad från sockerrörsjuice.

Nu när Allt om Whiskys jakt på rom för whiskyälskaren börjar lida mot sitt slut, står det klart att detta egentligen bara är början. För den som är helt ny på rom och inte har lust att spendera många tusenlappar på att inreda ett helt romskåp från grunden, har några av Sveriges romvetare vissa handfasta tips.
– Bjud in dina whiskyvänner på en romprovning. Köp in en bra blandning, exempelvis en esterrik rom från Jamaica, något lite äldre från Barbados, en fatfinish från Panama, klassiskt fransk från exempelvis Reunion och en single cask från en oberoende buteljerare. Var inte orolig för yngre åldersangivelser. Så länge de är lagrade i tropiskt klimat och bra fat så händer mycket på kort tid. För en ännu bättre förståelse rekommenderar jag att komplettera provningen med en billig storsäljare och någon riktigt söt rom, råder Thomas Kuuttanen, VD för Symposion AB.

Anton Regnell, Brand Activation Manager på Spring Wine & Spirits AB, tycker också att det kan vara på sin plats att romturista runt i vårt avlånga land, då det finns fler än ett ställe som bjuder på spektakulära romupplevelser för både van och ovan.
– Mitt tips att gå till en bar med bra utbud och prova sig fram. Paradiso och Cane Rum Society i Stockholm har det, och dessa tillsammans med Hotel Havanna i Varberg är några av mina favoriter, berättar han.

Romproffset Robert ’Romrobban’ Sandqvist och Anneli Sjöblom, försäljnings- och marknadschef på Hermansson & Co, poängterar vikten att vara nyfiken på rom från olika länder och stilar.
– Rom tillverkas i stort sett i hela världen, Sydamerika, Nordamerika, Karibien, Asien, Australien, Sydafrika, Europa, och nu även i Skandinavien. Alla olika länder och destillerier har sina stilar och råvaror och geografiska lägen som påverkar oerhört mycket. Lagring i olika temperaturer med olika luftfuktigheter spelar en stor roll för utvecklingen, menar han och Anneli instämmer:
– Romproduktionen har utvecklats och numera finns det ju så mycket att utforska, även för romälskare. Man lagrar rom på olika fat, olika lång tid och med olika råvaror så det finns mycket att upptäcka. Man behöver prova sig fram för att hitta sin favoritstil.

5 romtips

Ron Abuelo XV Años Napoleon Cognac Cask Finish
Alkoholhalt: 40 %
Nr: 86030
Pris: 895 kr

Plantation Vintage Fiji 19 Years, 2004
Alkoholhalt: 50,3 %
Nr: 56489
Pris: 899 kr

Appleton Estate Signature Blend
Alkoholhalt: 40 %
Nr: 510
Pris: 399 kr

Doorly’s Barbados Rum 12 Years
Alkoholhalt: 43 %
Nr: 83557
Pris: 689 kr

Angostura 7 Years Old
Alkoholhalt: 40 %
Nr: 86223
Pris: 389 kr

Frida Birkehede var Allt om Whiskys stipendiat 2015 och åkte till Skottland för att välja ut ett fat Old Pulteney. Hon är från Skåne och driver till vardags bloggen Änglarnas Andel. Favoritwhiskyn är Caol Ila.