Miss Claras Oyster DEW

Dennis Temelkov_foto Wolfgang KleinschmidtDen 6 september firades Ostronets Dag för tionde gången. Högtidsdagen har instiftats av Ostronakademien, en ideell förening som grundades 2004. Den är öppen för alla intresserade och ett medlemskap kostar 100 kr. Besök deras hemsida: www.ostronakademien.se.

Det finns en gammal myt om att ostron och mörk sprit inte går att kombinera. Den har nu motbevisats av bartendern Dennis Temelkov som tillsammans med Tullamore DEW tagit fram barkonceptet Oyster DEW som presenteras under hela hösten på Miss Clara, ett av de senaste Stockholmhotellen i Nobisgruppen. Varje fredag serveras där ostron med en söt vinägrett, en syrlig champagnebål samt en whiskey on the rocks – alla tre baserade på just Tullamore DEW.

På Miss Clara kostar Oyster DEW 599 kr. Då får man ostron samt champagnebål för fyra personer. Har man nu inte möjlighet att ta sig till Sveavägen 48 i huvudstaden kan man ju tillaga den irlandsdoftande – och dito smakande – anrättningen själv. Här kommer recepten, vill man ha bålstorlek och bjuda hem vänner så ändrar man måtten till centiliter:

 

Oyster DEW_2_foto Wolfgang KleinschmidtChampagnedrinken/bålen:

50 ml Tullamore DEW

20 ml citronjuice

10 ml sockerlag

10 ml sherry

2 stänk Angostura bitter

50 ml champagne

 

Oyster DEW_1_foto Wolfgang KleinschmidtVinägretten:

50 ml Tullamore DEW

20 ml aprikossockerlag

20 ml citronjuice

4 stänk Peychaud’s Bitters

1/2 barsked virgin olivolja

1 krm salt

1/2 finhackad schalottenlök

 

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

 

Danielsson författare och konstnär med stort vinintresse, som skrivit ett tjugotal böcker, av vilka flera översatts. Har haft ett tjugotal enmansutställningar runt om i Europa. Bernt har sedan 2001 arbetat tillsammans med Åke Jacobsson som skribent och redaktör