Speysiderök


glenglassaugh-distillery-nggid041185-ngg0dyn-320x240x100-00f0w010c010r110f110r010t010Glenglassaugh Distillery blev aldrig någon bra affär för entreprenören och generalen James Moir som byggde det utanför fiskeläget Portsoy. Sedan invigningen 1875 har det varit stängt, gått på tomgång eller slumrat i malpåse under mer än hälften av sin livstid. 1960 kom man dock igång och rullade på för fullt tjugo år innan det lades ner 1986.

2008 hamnade det i holländsk ägo, en grupp investerare under namnet ”Scaenf” köpte det av Edrington Group. De ägnade flera månader åt en genomgående restaurering innan destilleriet kom igång i december samma år.

GlenglassaughTorfainfrontSedan mars 2013 ägs Glenglassaugh numera av Benriach Distillery Co och nu har den rökiga Glenglassaugh – Torfa (nr 8586701, 549 kr) lanserats av Nigab i Systembolagets Beställningssortiment.

Uppe i nordöstra Skottland var det en gång i tiden riskabelt att tända torveldar eftersom röken skulle avslöja platserna för skatteindrivarna. Därför blev whiskyn från Speyside minimalt rökt och den traditionen har levt kvar. Tills nu alltså.
Glenglassaugh Torfa röks till hela 20 ppm, vilket är ovanligt högt på fastlandet. Speysidewhisky brukar annars ligga under 5 ppm.

Danielsson författare och konstnär med stort vinintresse, som skrivit ett tjugotal böcker, av vilka flera översatts. Har haft ett tjugotal enmansutställningar runt om i Europa. Bernt har sedan 2001 arbetat tillsammans med Åke Jacobsson som skribent och redaktör