Whiskysnaps

O.P.limited-whiskyDen första oktober lanseras den femte uppföljaren till de tidigare limiterade utgåvorna av O.P. Anderson: O.P. Anderson Whisky Cask

För fjorton år sedan sjösatte kryddmästare Jonas Odland projektet att lagra O.P. Anderson, Sveriges äldsta och mest exporterade akvavit, på 62 ekfat av typerna sherry-, cognacs- och whiskyfat. Resultatet har blivit fyra begränsade utgåvor av O.P. Anderson sedan första lanseringen 2009. Nu lanseras O.P. Anderson Whisky Cask blandad från 15 utvalda fat. ??. Den har den klassiska O.P. Anderson-kryddningen kummin, anis och fänkål. Akvaviten har mognat på ursprungligen amerikanska Bourbonfat som sedan använts för att lagra skotsk single malt. Det handlar om 10 000 flaskor som finns i beställningssortimentet från första oktober, där den fått priset 350 kronor för 50 cl

– Att en akvavit lagrats på whiskyfat tillhör inte vanligheterna och jag är stolt över att presentera den. Drycken är en riktig utmanare till whisky och borde falla alla som älskar maltwhisky i smaken med sina markanta whiskytoner. O.P. Anderson Whisky Cask är en smakrik och komplex akvavit med toner av torkad frukt och vanilj. Akvaviten har en avrundad kryddighet, nyanser av rökighet och en lång eftersmak, berättar kryddmästare Jonas Odland.

Avnjut O.P. Anderson Whisky Cask rumstempererad i till exempel ett whiskyglas eller en cognacskupa. Tillsätt gärna en skvätt vatten för att framhäva smakerna ytterligare. Drycken går utmärkt att avnjuta som den är, eller i kombination med mat. O.P. Anderson Whisky Cask förhöjer särskilt smakerna i lagrad ost och rökt mat.

Danielsson författare och konstnär med stort vinintresse, som skrivit ett tjugotal böcker, av vilka flera översatts. Har haft ett tjugotal enmansutställningar runt om i Europa. Bernt har sedan 2001 arbetat tillsammans med Åke Jacobsson som skribent och redaktör