Nikkas hyllningar

Nikka-Taketsuru-21-year-old-pure-malt-250Nikka Taketsuru Pure Malt 21 Years har vid fyra tillfällen utsetts till ”världens bästa blended malt (Vatted Malt)” och nu lanserats som 80-årsjubileumsutgåva för att hedra Nikkas grundare Masataka Taketsuru. Nikka Taketsuru Pure Malt 21 Years (nr 85452, 3 495 kr) innehåller till störst del whisky från destilleriet Miyagiko och har mognat på fat av ny amerikansk ek från Yoichi och sherryfat från företrädesvis Miyagiko.

Den är givetvis inte kylfiltrerad och alkoholhalten har höjts till 48 procent för att den inte ska grumla sig i svalare temperaturer.
Nikkas andra hyllning är till Masatakas skotska fru Rita: Nikka Rita Apple Brandy 80th Anniversary 30 Years (nr 87781, 3 715 kr) vilket tar oss tillbaka till den tid då Nikka Whisky hette ”Dai Nippon Kaju” som betyder ”Det stora fantastiska juiceföretaget”.

calva_rit1När Taketsuru´s första whisky låg på fat sålde han ekfatslagrad cider vid sidan av och hade Apple Brandy vid sidan av whisky redan på 1940-talet.

Totalt 996 flaskor har sänts till Europa och levereras i exklusiva presentförpackningar av trä. Den för tankarna till en calvados av gammal årgång med både färska och ungsbakade äpplen i doften samt toner av ingefära och kanel.

Båda hyllningarna finns i Systembolagets beställningssortiment och kommer via Symposion – House of Taste.

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!