Lär känna våra stipendiater 2015

frida_birkehede

Frida Birkehede

Var är du uppvuxen?
Jag är uppvuxen i en liten by vid namn Veinge, strax utanför Laholm.

Vilken var din första whisky som du blev förälskad i?
Caol Ila 12. Den hade så många smaker som jag aldrig tidigare upplevt i en dryck på en och samma gång – sötma, blommighet, fruktighet, torvighet, sälta, rök – det var omöjligt att inte bli intresserad av att få upptäcka mer.

Hur kommer det sig att du gillar whisky?
Det är en dryck som både kan utmana dig och stryka dig medhårs på ett sätt som ingen annan dryck kan, enligt mig. Den kan framkalla minnen hos dig bara genom doften och skapa en önskan om att lära dig mer – och när du tror du kan dina sorter och går tillbaka till en gammal klassiker i skåpet där hemma, då upptäcker du helt plötsligt nya sidor hos din gamla vän som du inte hade en aning om ens existerade!

Vad hade du för förväntningar på stipendieresan?
Oj, var ska jag börja? Jag förväntade mig ett äventyr och hade ärligt talat svårt att föreställa mig hur resan skulle bli. Att jag skulle få lära mig väldigt mycket både misstänkte och hoppades jag på – det stämde ju verkligen! Dessutom förväntade jag mig att min syn på whisky skulle förändras, att jag skulle få en ännu djupare förståelse för de tankar som ligger bakom skapandet av en noggrant framtagen produkt och det känner jag verkligen att jag fick.

Har du någon drömwhisky som du skulle göra vad som helst för att få testa?
Både ja och nej! Jag är av naturen nyfiken och stöter hela tiden på whiskies jag skulle vilja prova, så på det viset finns det nog ingen jag hade gjort vad som helst för att få smaka. Å andra sidan skulle det vara fruktansvärt spännande att få testa någon whisky som det alltid snackas väldigt mycket om, i stil med en riktigt gammal Port Ellen, så jag ska inte påstå att jag inte är omutbar.

Vad är din största whiskyupplevelse?
Före stipendieresan var min största whiskyupplevelse avslutningen på vår bröllopsresa, då vi under tre dagar kuskade runt i Speyside där vi parerade destilleribesök med provningar. Det var helt underbart att för första gången uppleva whisky på plats i dess “rätta” miljö under några få men intensiva dagar. Efter stipendieresan är nog den största upplevelsen att besöka Pulteney under sådana här speciella förhållanden. För det första är området kring Wick så otroligt vackert och för det andra är det en engångsupplevelse att få komma ett destilleri och en whisky så “nära” under några dagar. Att dessutom få vara med och välja ut ett fat som ska specialbuteljeras för den svenska marknaden är svårt att hitta ord för. Jag tror att min puls var uppe i hundranittio – minst – när vi klev in i lagerbyggnaden för att göra valet…

Vad vill du lära dig mer om när det kommer till whisky?
Allt! Jag vill lära mig mer om olika typer, länder, regioner, destillerier – kort och gott, allt! Även fast jag lärt mig en del under de år jag varit intresserad av whisky är det svårt för mig att föreställa mig att jag någon gång skulle kunna anse mig själv vara färdiglärd. Går det ens att bli det när det gäller whisky? Jag tror inte det.

Om du hade en egen fantasiprovning, vilka skulle du bjuda? (Kändisar, vänner, ovänner, nutida, döda osv.)
Vilken rolig fråga! Jag skulle först och främst välja maken och närmsta familjen, måhända en smula cheesy men vi dricker och pratar en hel del whisky ihop. Sedan några barndomsvänner som jag vet är nyfikna på whisky men inte helt bitna ännu. Efter det hade jag bjudit in Wiliam Shakespeare, eftersom hans säkerligen drack en hel del starksprit under sina dar och det hade varit roligt att få hans syn på saken. Jag hade också bjudit in Amy Douglas (“whiskybitch” på YouTube), då hon verkar både festlig prick och kunnig när det gäller whisky, Winston Churchill då han smällde Hitler på fingrarna med ena handen och höll en “scotch” i den andra, och slutligen Drottning Victoria av Storbritannien, eftersom hon inte verkade tacka nej till en dram eller två. Jag tror det hade kunnat bli en käck tillställning.

Vad är ditt bästa minne från stipendieresan?
Enkelt, provningen och valet av fat. Att komma in i det vackra lagerhuset och se faten framdukade gjorde ett bestående intryck hos mig som är svårt att jämföra med något annat. Hela resan var fantastisk men det ögonblicket slår allt.

Om du får välja en whisky som du sedan måste hålla dig till resten av livet, vilken skulle det bli och varför?
Av sentimentala skäl säger jag nog någon variant av Caol Ila här. Var det med denna whisky min resa började kan den få avsluta resan med. Nu kanske någon som läser detta sliter sitt hår av förtvivlan över att jag inte valde en 250-årig specialbuteljering av Glen Lochlochlochnoch (Om ni inte känner igen just den så kommer den från en sketch från programmet kvarteret skatan som gick på tv för några år sedan, se länken Kvarteret Skatan – Skryter om Whisky), men enligt mig har Caol Ila mycket av allt och en whisky från detta destilleri skulle förmodligen hålla mig nöjd väldigt länge.

Vad heter din whiskyblogg?
www.anglarnasandel.se


david_tjeder

David Tjeder

Var är du uppvuxen?
Täby kyrkby, norr om Stockholm. En underbar plats att växa upp på.

Vilken var din första whisky du blev förälskad i?
Laphroaig 10 YO. Whisky var väldigt länge för mig bara rökig whisky, och under en lång tid av den rökiga tiden var det enbart Laphroaig 10 YO som gällde.

Hur kommer det sig att du gillar whisky?
En svår fråga. Det har inte funnits något stort whiskyintresse i släkten, om än min farmor gillade whisky och en farbror som jag dock väldigt sällan träffar är något av en whiskynörd. Jag gled in på whiskyspåret via vänner och tillsammans tog vi väl en dram någon gång ibland. Det som gjort att intresset formligen exploderat under de senaste säg fem åren är dock att whisky är en så otroligt mångsidig dryck, som kan smaka och dofta så totalt olikt. Jag uppskattar bredden i whisky, att whisky kan smaka nästan precis hur som helst.

Vad hade du för förväntningar på stipendieresan?
Jag vet helt ärligt inte, nu såhär i efterhand. Jag hoppades nog att det skulle få vara spännande och roligt, snarare än som ett fortlöpande (kunskaps)test. Som förtjust i båtar och skärgårdsliv hade jag också förväntningar på att den där båtturen verkligen skulle bli av. Jag hade aldrig förväntat mig eller ens hoppats på att det skulle vara så ”hands on” – att vi skulle få vara med och mäta och rulla tunnor och lära oss så direkt från folk på verkstadsgolvet om de olika stegen i tillverkningsprocessen.

Har du någon drömwhisky du skulle göra vad som helst för att få testa?
Många, många. Ichiros kortserie. Vore jag en rik man skulle jag kunna göra mycket för att få avsmaka hela den serien. Men all whisky från nedlagda destillerier utgör ju en särskild lockelse, och är ett område där jag har oerhört bristande erfarenheter. Men också kommande releaser är något jag kan längta efter. Som: tänk när Ardnamurchan, där jag är med och äger några fat, släpper sin första whisky!

Vad är din största whiskyupplevelse? (före & efter resan)
Före resan: sannolikt när jag bodde hemma hos min farbror i Växjö en enda natt när mitt whiskyintresse hade börjat blomma ordentligt. Jag hade då fortfarande aldrig köpt en flaska från utlandet, aldrig beställt något från Systembolagets beställningssortiment. På kvällen hade vi en mindre whiskyprovning, och jag fick smaka saker som spelade i en totalt annan liga än de rätt billiga flaskor jag höll mig med. Gammal Brora, gammal Port Ellen. Det var en dörr som öppnades in i en stor och vacker värld.
Efter resan är det förstås resan. Den blir svår att bräcka. Men jag måste säga att jag redan hunnit med en magisk upplevelse efter resan. Vid mitt besök vid Box destilleri helt nyligen lät Roger Melander mig smaka en tvåårig Box från sherry butt, upphälld på plats i det kyliga lagerhuset. Det borde ju enligt all logik smaka newmake med en lätt sherrydusch. Men satan i gatan, vilken dram det var! Och det var inte ens whisky!

Vad vill du lära dig mer om när det kommer till whisky?
Allt. Men kanske mest vad lagringen gör med olika destillat: hur olika det blir även med samma destillat, i samma typ av fat, fyllda samma dag och tappade samtidigt. Vad olika slags ek ger för dofter och smaker, och vad lagring i olika miljöer kan göra för whiskyn. Före resan var jag rätt ointresserad av de tekniska aspekterna av whiskytillverkning, men även där har ett spirande intresse väckts.

Om du hade en egen fantasiprovning vilka skulle du bjuda? (kändisar, vänner eller ovänner nutida eller döda)
Oj. Min farmor, död sedan många många år. Hon hade både en kärlek till whisky och en härligt okonventionell stil som skulle chockera lite lagom på en alltför seriös whiskyprovning. Sedan skulle det ju vara mäktigt att få ha med en del legendarer från whiskyvärlden, där väl Ichiro Akuto skulle vara först på listan. Jag skulle också gärna få med destillericheferna från mina särskilda älsklingsdestillerier, Springbank, Bunnahabhain och Kilchoman. Och det vore ju grymt kul att få med vem som nu är destillerichef på Amrut! (Jag skulle kunna googla det och framstå som kunnigare än jag är, men whatever.)

Vad är ditt bästa minne från din stipendieresa?
Man skulle kunna tro att det var valet av fatet, men hela den processen var så oerhört koncentrerad och gravallvarlig och ansvarstyngd. I termer av whisky: att få smaka på den tjugofyraåriga Old Pulteney lagrad på en bourbon barrel som tidigare innehållit rökig whisky från Islay, och att sedan få handfylla och köpa en sådan helt unik buteljering på plats. Utanför whiskyns värld var jag mycket förtjust i museibesöket på Wick Heritage center, med den excentriske guiden som tycktes kunna bära absolut hela Wicks historia i huvudet. En fascinerande man och en fascinerande plats. Men det är svårt att välja, särskilt bland alla fina upplevelser kring whisky!

Om du får välja en whisky som du sedan måste hålla dig till resten av livet vilken skulle det bli och varför?
Om man får svara ett helt destilleri blir det Springbank, utan en sekunds tvekan. Om det är en enda whiskysort? Jesus Kristus, omöjligt! Sannolikt inget rejält rökigt, hur mycket jag än älskar rökiga whiskies blir det för enahanda om det är allt jag får dricka. Bunnahabhains tolvåring? Old Pulteneys sjuttonåring? Springbank 10 (ja, jag tillhör de där som håller den högt)? Amrut Kadhambam? Nej, det här går inte!

Vad heter din whiskyblogg?
Tjeders whisky heter bloggen – finns på www.tjederswhisky.se

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!