Highland Park med ny vikingdesign


Highland Park lanserar en helt ny design som hämtat inspiration från vikingarna.

 
Highland Park har sitt hem på skotska Orkney – en ögrupp med vikinga-anor från 800-talet då öarna styrdes av nordiska vikingar. Trots att Orkney blev en del av Skottland år 1468 känner många av ögruppens invånare fortfarande en stark samhörighet med sitt arv och en dryg tredjedel av dem har skandinaviskt DNA.  

– För whiskyälskare är den första kontaktpunkten med ett varumärke dess flaska och förpackning på butikshyllan eller bakom en bar. Vi ville skapa en ny flask- och förpackningsdesign som tydligt förmedlar varför vi är ”The Orkney Single Malt with Viking Soul”, säger Jason R. Craig, varumärkesdirektör på Highland Park.

Inspirationen till den nya designen kommer från stavkyrkan i den lilla norska byn Urnes. Kyrkan, som byggdes på mitten av 1100-talet, är en av de äldsta bevarade stavkyrkorna i världen och är inkluderad på Unescos världsarvslista sedan 1979. Den anses vara den äldsta existerande stavkyrkan i Norge, men det finns spår efter äldre kyrkor på samma plats. Forskare menar att det har funnits minst två kyrkor där tidigare, och att området alltså varit kyrkoplats ända tillbaka till 1000-talet.

Highland Park samarbetade med den danska designern Jim Lyngvild, expert på nordisk mytologi. Resultatet är en flaska präglad med illustrationer av en gammal vikingalegend om ett lejon i ett långtgående krig mot onda krafter i form i ormliknande drakar.

Med den nya designen introduceras även en distinkt flaskform med bredare botten samt en metalletikett som kompletterar det präglade glaset med en moderniserad logotyp. Även förpackningen uppdateras med samma design präglad i metall.  

Först ut att ändra design är den hyllade Highland Park 12 YO. Innehållet är emellertid detsamma – även om produkten har fått ett nytt namn för att ge den en tydligare identitet. Namnet är inspirerat av Odinismens nio ädla dygder, som Vikingarna levde efter och Highland Park 12 YO heter numera även Viking Honour. Framöver kommer även 10-åringen och 18-åringen i ny design och de har då fått namnen Viking Scars och Viking Pride. 18-åringen lanseras i juli. Äldre versioner kommer att kläs om under de kommande 8 till 12 månaderna.

De nya förpackningarna landar på Systembolagets hyllor under maj.
 
Highland Park 12 YO Viking Honour
Volym: 700 ml
Alkoholhalt: 40%
Pris: 399 kr
Artikelnummer: 531

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!