Först ut från nyöppnade Speysidedestilleriet Glen Keith

2000 lade Chivas Brothers ned destilleriet Glen Keith, men efter en rejäl renovering öppnades det igen 2013. Nu har en första single malt kommit.

Glen Keith Distillery byggdes 1957-58 i en gammal kvarn mitt emot Strathisla Distillery i staden Keith och var då det första nya destilleriet i Speyside sedan 1898.

Det mesta av whiskyn gick till dåvarande ägarna Seagrams blendmärken. Det dröjde sedan ända till 1994 innan en tioåring lanserades. År 2000 tog Chivas över och lade destilleriet i malpåse. Glen Keith whisky beskrivs som ”light and fruity” och användes i huvudsak till Chivas Regal, Passport och blenden 100 Pipers. Men så stoppade Chivas Glen Keith i malpåsen i fjorton år, fast 2013 öppnades det igen av ägarna Pernod Ricard, som ett svar på den uppgång i försäljningen av single malt som noterades.

Och nu lanserar de alltså Glen Keith Distillery Edition. Whiskyn har mognat i ”traditionella” amerikanska ekfat och buteljerats vid 40 procent ABV. Den sägs rymma toner av ”honeycomb, vanilla toffee and poached pears”. Den släpps till en början på den engelska marknaden där den kostar £ 30 (cirka 325 kronor).

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!