S:t Eriks Vesper Ale – Jessicas sista

I december släpps det allra sista ölet med Jessica Heidrich som Head Brewer för S:t Eriks Bryggeri. Med S:t Eriks Vesper Ale går Jessica Heidrich tillbaka till rötterna i den belgiska klostertraditionen.

S:t Eriks Bryggeri var ett av Stockholms mest moderna ölbryggerier under andra hälften av 1800-talet. Hundra år senare återuppstod S:t Eriks igen som ett mikrobryggt öl med Jessica Heidrich som Head Brewer. Under sina sju år på S:t Eriks skapade hon över 80 unika öl i alla tänkbara stilar och vann fler blindprovningar på Systembolaget än någon annan bryggare. Många av ölen belönades med både svenska och internationella priser.

– Det har varit en fantastisk och omtumlande resa skapa nya öl för S:t Eriks Bryggeri, säger Jessica Heidrich. Genom mitt jobb har jag fått uppleva en värld fylld av passionerade och välkomnande människor. Att få realisera mina idéer och slutligen se färdiga öl på Systembolagets hyllor, restauranger samt i folks hem har varit en enorm ära.


S:t Eriks Vesper Ale
lanserades 1 december i ordinarie sortimentet och är den sista ölen som Jessica Heidrich skapat för S:t Eriks. Den har upphöjts till officiell hyllning till Jessica från det egna bryggeriet. Både för hennes arbete inom S:t Eriks Bryggeri men också för utvecklingen av modernt craftöl i Sverige och världen.

– Vi vill tacka Jessica Heidrich för den enorma insats som hon gjort, säger Marcus Friari, Brand Manager på S:t Eriks Bryggeri. Utifrån den stabila grund som hon lagt kommer vårt bryggteam fortsätta att skapa innovativa för ölkonsumenter i både Stockholm och i resten av landet.

I samband med lanseringen av S:t Eriks Vesper Ale genomförs även en större designförändring för S:t Eriks där den tidigare champagneformade flaskan uppdateras. Genom en nyutvecklad och betydligt lättare flaska minskas miljöpåverkan. Etiketterna får även ett nytt utseende med närmare koppling till S:t Eriks historia som framstående Stockholmsbryggeri.

BRYGGMÄSTARENS KOMMENTAR:
Vesper är latin och betyder afton. Det är även namnet på den första stjärnan som syns på kvällshimlen samt munkarnas aftonsamling. Vesper passar därför ett öl som bryggts med de stora belgiska munkölen som ledstjärna. Bland mina absoluta favoriter inom starka ölstilar finns den gamla donker hoge gisting-bieren, med ikoniska ölet Gulden Draak som likriktare. Det är ett öl med fantastiskt vackra aromatiska toner av karamell, brunt socker, kaffe, lakrits och bruna bananer. En belgiskt strong ale skall vara mustigt söt, men får inte vara sliskig. Balansen mellan maltsötma, kryddiga toner från jästen och beska är ett konststycke och det är lätt att halka över till ena eller andra sidan. Vilken sida som gäller är något som belgiska och amerikanska bryggare aldrig kommer att komma överens om. Som svenska bryggare försöker vi att hålla oss balanserat neutrala.

Jessica Heidrich, Head Brewer S:t Eriks Bryggeri

Serveringstips: S:t Eriks Vesper Ale avnjutas sakta i lugn och ro. Passar utmärkt på egen hand men är även fantastisk i kombination med ädelost eller några belgiska trappistostar. Servera gärna i ett stort rödvinsglas eller konjakskupa som fångar de fina fruktiga aromerna och kryddiga fruktigheten från jästen.

STIL: Belgisk dark strong ale
FÄRG: Ofiltrerat mörkt rödbrun
RÅVAROR: Ekologisk pilsner- samt tre olika sorter ekologisk karamellmalt. Humlet består av ekologisk Perle.
ALKOHOLHALT: 8,5 procent.
SÄSONG: Ordinarie sortiment med lansering 1 december 2017.
ARTIKELNUMMER: 1482-03
PRIS: 25,90 kr för en flaska 33 cl.

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!