Premiär för Mackmyras prestige


Idag lanserar Mackmyra en elvaårig whisky som lagrats på fat från Champagnehuset Philipponnat. Moment Prestige är resultatet av två hantverksmässiga dryckesproducenter, Mackmyra och Philipponnat, som båda värnar om att förvalta hantverket och att förädla traditioner.

Så här står det i Svenska Akademiens Ordbok:
PRESTIGE
1) (†) trollmakt l. tjuskraft (som ger ngn inflytande över människor); förtrollning. (Almqvists) stora ”prestige” låg i förmågan att ständigt gifva något nytt. Sturzen-Becker 1: 101 (1861). Svedelius SmSkr. II. 2: 33 (1864, 1888). 2NF (1915).
2) (auktoritet l. inflytande som bygger på det) anseende som ngn l. ngt (i sht en person l. en stat) åtnjuter. NF (1889). De engelsk-egyptiska vapnens prestige bland infödingarna (har) lidit åtskilligt afbräck. IllMilRevy 1898, s. 78. Det är ministrarna själfva, som skapa sin prestige genom sina gärningar. NDA 1913, nr 216, s. 4. Nu gällde det att uppehålla prestigen inför lilla syster. Beijer BritaGrossh. 19 (1940).

Etymologiskt förklaras ordet så här:
[liksom t. o. eng. prestige av fr. prestige, av senlat. præstigium, bländvärk, gyckelspel, sidoform till lat. præstigia, pl. præstigiæ, i ä. lat. äv. præstrigiæ, till præstringere, beröra framtill, göra trubbig (i uttr. præstringere oculos l. aciem oculorum, försvaga l. blända ögonen), till præ (se PRE-), o. stringere, draga ihop, beröra (jfr STRIKT, STRINGENT)]

Moment Prestige är, säger Mackmyra, som namnet antyder – en prestigefull whisky, som lagras på Philipponnats ekfat.
– Jag har alltid beundrat hur Philipponnat producerar sin champagne och det är en samarbetspartner som delar våra värderingar vad gäller hantverk och kvalitet. Jag kommer att skåla in 2018 med Moment Prestige i mitt glas, säger Angela D’Orazio, Master Blender Mackmyra.

Enligt champagnehuset Philipponnats traditioner har vin från de finaste druvorna, huvudsakligen från Premier Cru- och Grand Cru-vingårdar, mognat på ekfaten. Whiskyn i sin tur är fatlagrad i Bodås Gruva.
– Efter att vår champagne har buteljerats är vi glada över att dessa fat har hittat ett nytt hem för att mogna en sådan elegant och smakrik whisky, säger CEO Charles Philipponnat.

Resultatet uppges vara en kraftfull, ekig whisky med toner av vita druvor och grapefrukt. Doften beskrivs som fruktig med örtigt kryddig vanilj och rostad ek samt päronkola, syrliga och varma druvor, vit peppar, anis, ingefära och kardemumma. Eftersmaken sägs vara lång med tydliga champagnenoter som går mot torrare noter av ek.

Moment Prestige
Volym: 700 ml
Alkohol: 46,1 %
Pris: 1 199 kronor
Artikelnummer: 82888
Totalt buteljerad volym: 4 111 flaskor

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!