Balvenie – faten i fokus

Besökare på Balvenies destilleri får under guidade turer tappa upp sin egen whisky från exklusiva fat. Just den tillfredställande ”straight-from-the-cask”-känslan vill Balvenie förmedla med sin serie Single Barrel. Serien består av en 12-årig, en 15-årig och en 25-årig, som finns på Systembolaget i begränsad upplaga.

1993 introducerade Balvenie serien Single Barrel som en del av sitt utbud. På den tiden var den här typen av whisky, som är buteljerad från endast ett fat, väldigt ovanlig och oftast synonymt med mycket gammal whisky. Två årtionden senare är Balvenie numera det enda destilleriet i världen som fortfarande erbjuder Single Barrel-whisky från olika årtal.

– Jag är väldigt stolt att få dela vår passion för Single Barrel-whisky och de kvalitéer som den erbjuder. Det faktum att varje fat har en unik smak är kanske inte något som uppmärksammas så ofta som det borde. Att producera den här typen av whisky är för mig fantastiskt, säger Balvenies maltmästare David C. Stewart.

Maltmästaren David C. Stewart har titeln MBE som står för Member of the Order of the British Empire där han blev invald av hennes majestät drottning Elizabeth II i början av 2016 tack vare sina insatser för den skotska whiskyindustrin. I whiskykretsar är han känd för sitt doftsinne som han har utvecklat under sin 55-åriga karriär hos Balvenie. Det är Stewart som noga valt tre olika typer av fat, ett First fill och ett Refill av amerikansk ek, samt ett europeiskt körsbärsfat, som Balvenies serie Single Barrel-whisky har lagrats på.

The Balvenie Single Barrel First Fill 12 Year har lagrats på ett First Fill-fat av amerikansk ek, som tidigare användes för Bourbon, vilket ger whiskyn en distinkt touch av vanilj och krydda. Den är endast upphälld från ett fat under en destillering vilket gör varje flaska unik. Detsamma gäller för The Balvenie 15 Year Old Single Barrel Sherry Cask, lagrad på ett europeiskt ekfat som tidigare innehållit Oloroso Sherry. Det ger den 15-åriga whiskyn en kryddig smak, men till skillnad från den 12-åriga så finns det tydliga inslag av torkad frukt samt en nötig touch.

Den tredje tappningen i Balvenies serie är The Balvenie Single Barrel Traditional Oak Aged 25 Years. Whiskyn har lagrats på ett traditionellt amerikanskt ekfat, som tidigare använts för att lagra Scotch whisky, och har en kryddig karaktär med en tydlig sötma av honung. Precis som ovanstående whiskytappningar är den 25-åriga whiskyn unik, eftersom det bara finns 300 flaskor tillgängliga. Den fulländar även Balvenies Single Barrel-serie och ger whiskyentusiasterna den exklusiva ”straight-from-the-cask”-känslan som är så signifikativ för Single Barrel-whisky.

The Balvenie Single Barrel First Fill 12 Year och The Balvenie Single Barrel Traditional Oak Aged 25 Years utgör en begränsad upplaga som aldrig kommer att upprepas och där högst 300 handnumrerade flaskor utvinns från ett dussintals casks. Av The Balvenie 15 Year Old Single Barrel Sherry Cask finns högst 650 flaskor på marknaden.

The Balvenie Single Barrel First Fill 12 Year
Artikelnr: 85088.
Pris: 696 SEK.
Alkohol: 47.8%

The Balvenie 15-Year-Old Single Barrel Sherry Cask
Artikelnr: 85241.
Pris: 990 SEK.
Alkohol: 47.8%.

The Balvenie Single Barrel Traditional Oak Aged 25 Year
Artikelnr: 85205.
Pris: 5140 SEK.
Alkohol: 47.8%.

SaveSave

SaveSave

SaveSave

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!