Rom från diamantdestilleriet

En gång i tiden fanns det inte mindre än 300 sockerrörsodlingar i Guyana, alla förstås med egna pannor. De som överlevt har samlats på Diamond Distillery vid floden Demerara. De tre träpannor som finns där (Versailles Single Wooden Pot, Port Mourant Double Wooden Pot Still och Enmore Wooden Coffey Still) är den enda som ännu finns i hela världen.

Diamond Distillery har funnits sedan 1983 då Diamond Liquors gick samman med Guyana Distilleries och bildade Demerara Distilleries.

Destilleriet har en kapacitet på 26 miljoner sprit om året, vilket också gör dem till en av de största bulkproducenterna i Karibien.

Den kraftiga, karaktärsfulla rom som görs av DDL lämpar sig synnerligen väl för lagring och på anläggningen finns några av världens äldsta rom bland deras 250 000 fat.

Den första september lanseras Caña de Emperador 16 Years Old från Diamond Distillery. Den beskrivs ha en smakrik och tydlig karaktär med inslag av arrak, karamelliserat socker och vanilj och den har lagrats i 225-liters amerikanska bourbonfat.

Caña de Emperador 16 Years Old

Nr: 752,
Volym: 70 cl,
Pris: 599 kr

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!