Vi testar Springbanks senaste

Från Springbankhåll har det i dagarna lanserats tre nya tappningar – en orökt men sherrylagrad Hazelburn, en artonårig Longrow, som ju är deras rökiga tappning och en 21-årig Springbank. Vi slängde oss över flaskorna för ett snabbtest!

Hazelburn Sherry Wood 13YO

Styrka: 47,4%
Nr. 40319
Pris: 928 kr
Doft: Ibland får destilleriers orökta tappningar utstå ett öde likt de gånger man släpper små rökiga utgåvor. Det känns helt enkelt inte lika genomarbetade som orginalen. (Blasda, någon?). Med Hazelburn har dock Springbank hittat en egen identitet, och denna sherrytappning befäster ställningarna. Snyggt russinsöt på första doften, komplex med drag av torkad aprikos, soya, karamell och kakao.
Smak: Konsekvent och stabil. Det man får på doften finns representerat i smaken, utan att bli det minsta förutsägbart eller tråkigt. En snygg strävhet på tungan och nybryggd espresso mot eftersmaken rundar av och klingar ut.
Sammanfattning: Man kan diskutera om inte det här är den bästa Hazelburn-releasen till dags dato. Åtminstone vad denna skribent gäller har de inte toppat denna buteljering. God, välgjord och välkomnande.
Betyg: 8,5 / 10

Springbank 21YO

Styrka: 46%
Nr. 40321
Pris: 2.625 kr
Doft: En modern klassiker som fått en nylansering (eller ett nytt släpp åtminstone). Bland Springbankvänner och whiskynördar i allmänhet är det här något av en helig graal, om än lite lättare att lägga vantarna på. Den rökighet man förknippar med Springbank är som bortblåst här, och en jordigare ton är mer framträdande. Mjuk lakrits, mogna äpplen och en djup vaniljton, som creme brülée eller panacotta. Stilig utan att bli insmickrande på något vis.
Smak: Det första man möter är en betydligt saftigare fruktton som drar åt det exotiska hållet. Ananas, mango och granatäpple. Mot eftersmaken kommer kryddiga toner, och den jordighet man hittar på doften gör entré först framåt sluttampen.
Sammanfattning: Tjugoettåringen har alltid varit ett styrkebesked från Springbank, och årets upplaga utgör inget undantag. Campbeltown-malt när den är som finast.
Betyg: 9 / 10

Longrow 18YO

Styrka: 46%
Nr. 40322
Pris: 1.448 kr.
Doft: Så var det ju det här med rökiga tappningar från destillerierna. Vi har avhandlat ämnet förr, men även här briljerar Springbank med att hitta rätt ingångsvinkel på sina alternativa buteljeringar. Torven har en tydlig ledarroll, men de jordigt läderaktiga noterna man känner igen från Springbank finns tätt bakom. Inget som göms bakom rökridåer, utan torven ramar snarare in. Det finns också närvaro av frukt och vanilj från faten, och en sötma som ackompanjerar röken snyggt.
Smak: Röken är fortsatt tydlig, liksom de frukter som anas i doften – här får de större spelrum och tar med lätthet en mer framträdande position. Med arton års lagring hade man gärna sett ett större djup, men det tar en god stund i glaset innan man får fler dimensioner i smaken. Eftersmaken är tämligen lång och drar tillbaka jordighet och svaga lädertoner.
Sammanfattning: Det finns de som svär vid Longrow, och vad gäller “rökiga uttryck från orökiga destillerier” står den sig stark i konkurrensen. Med en ovanligt ålderstigen tappning får den ytterligare lager i smaken, men det tar ett tag att hitta fram. Snyggt och stabilt, även om rökigheten drar ner de sista tiondelarna i betyget.
Betyg: 8 / 10

David Mortimer-Hawkins är whiskynörden som spenderar sina dagar som A&R på Sony Music, och är delägare i bryggeriet Frequency Beer Works. Hans passion för musik, öl och whisky i lika delar lyser igenom hans smaknoter, som ofta refererar till musik och artister. Nu vet ni varför! När han inte syns hos oss hörs han allt som oftast på Bandit Radio, där han pratar om just musik, öl och whisky.