Årets Guldnubbe till Kyrkeby Bränneri

Ingen annanstans har det bränts brännvin lika länge som i Kyrkeby, som fick ett löfte 1771 från självaste Gustav III att få fortsätta sin produktion, vilket fungerade som frikort även efter det att privata brännerier förbjöds några år senare. Därefter pågick produktionen i ytterligare 200 år, fram till 1971 då bränneriet lades i malpåse. Under åren som följde blev bränneriet industrimuseum under Vissefjärda hembygdsförening, som såg till att hålla anläggningen i bra skick.

Men sedan 2017 produceras det åter potatisbrännvin på Kyrkeby. En gång om året bränns en mängd som förr motsvarade en halv dags produktion. Bränningen sker helt hantverksmässigt med samma ångmaskin, i samma kopparkärl, och enligt samma gamla recept. Råvaran är som sig bör lokal potatis och sexradigt korn, och varje batch buteljeras i limiterade upplagor om 1771 flaskor. Resten av året är bränneriet fortfarande museum och har blivit ett populärt besöksmål.

Guldnubbediplomet 2018, en ekorre hållandes ett nubbeglas. Målning av Ernst Billgren.
Årets officiella Guldnubbendiplom, en originalmålning av Ernst Billgren.

Vid en högtidlig ceremoni på Nationalmuseum den 6 november tilldelades Kyrkeby Bränneri ”Guldnubben” av Spritakademien. Den utdelas varje år av Spritakademien till personer och verksamheter som ”gjort betydande insatser för den svenska spritkulturen”. Priset, som i år delades ut för sjätte gången, har tidigare tilldelats bland andra whiskytillverkaren Mackmyra, Purity Vodkas masterblender Thomas Kuuttanen samt Marianne Wallberg, kvinnan bakom Stockholm Beer & Whisky Festival.

Spritakademien består av en samling spritintresserade människor, som arbetar ideellt för bättre sprit och bättre spritkultur i Sverige. ”De fjoderton” består av bland andra Steffo Törnquist, Ernst Billgren och Louise Hoffsten. Guldnubben består förutom äran av ett originalmålat diplom, som nu alltså kommer att pryda museet í det småländska potatisbränneriet.

– Guldnubben är en fantastiskt fin utmärkelse och en riktig klapp på axeln för oss, säger kryddmästaren Jens Johannisson. Vi är en liten grupp som arbetar ideellt med att hålla det gamla bränneriet levande och att steg för steg utveckla besöksmålet.
Kyrkeby har för tillfället tre olika smaker på Systembolaget: citron, enbär och Kyrkeby Ettan, som är okryddad. Med Ettan får man verkligen känna hur det klassiska svenska potatisbrännvinet smakade förr i tiden.

Läs mer om Kyrkeby Bränneri här: Snaps som förr tillbaka igen med Kyrkeby

Representanter från Kyrkeby Bränneri samt prisutdelarna Steffo Thörnquist och Ernst Billgren
Kyrkeby representerades vid prisutdelningen av bland andra fr.v. Ola Gustavsson, Jens Johannisson, Peter Björnsson och Kent Lindholm, alla iklädda sina brännvinsbrännartröjor. Längst till vänster Steffo Törnquist, ordförande för Spritakademien. I bakgrunden syns även konstnären och akademiledamoten Ernst Billgren. Foto: Gabriella Axelsson.
Etiketter

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!