Snaps som förr tillbaka igen från Kyrkeby

Ingen annanstans i Sverige har det bränts brännvin så länge som i Kyrkeby. Kung Gustav III gav år 1771 personligen, på plats i Kyrkeby, tillstånd till bränneriet. Sedan brändes det brännvin i Kyrkeby fram till 1971 då alla brännerier i Sverige stängdes och tillverkningen centraliserades med statligt monopol till en fabrik i Skåne.

Kyrkeby stängdes dörrarna i januari 1971 men allting bevarades för framtida visning av detta kulturarv, som är ett byggnadsminne.
Numera är Kyrkeby Bränneri ett museibränneri som ägs av Vissefjärda hembygdsförening och drivs av Kyrkeby Bränneri AB. Tack vare ett entusiastiskt och ideellt brännarteam som gjort ett rejält renoveringsarbete bränns det sedan hösten 2017 åter klassiskt potatisbrännvin på Kyrkeby med den ursprungliga utrustningen av koppar, trä och järn.

Kyrkeby är enda platsen i Sverige där man tillverkar brännvin på potatis så som det gjordes under artonhundratalet och större delen av nittonhundratalet. På 1990-talet gick man av processtekniska skäl över helt till säd som råvara. Dessförinnan hade de flesta brännvinssorterna i Sverige potatis som bas, till exempel Renat, Skåne och OP Andersson.

Till jul 2017 lanserades tre sorters potatisbrännvin till Systembolaget: Kyrkeby Ettan, Citron och Enbär. Det handlade om 2700 flaskor och de sålde slut på mindre än en vecka. Nu lagom till midsommarfirandet har de gjort en ny omgång som finns på Systembolaget.

1855 köptes Kyrkeby av Thure Alfred Malmström. Han byggde ett nytt bränneri bredvid det gamla, här tillverkades det så småningom upp till 4000 liter sprit av normalstyrka (50 %) per dag. Och det är i Malmströms bränneri som brännartemet fortfarande tillverkar brännvin helt enligt de gamla recepten och allt görs för hand, till exempel skalning av citroner och krossning av enbär.

Hjärtat i bränneriet är ångpannan som producerar ånga till den engelska ångmaskinen från 1875, ångan används även till tryckkokning av potatis, destillation och drift av en ångpump.

Idag pågår arbetet för fullt med att vidareutveckla Kyrkeby Bränneri till ett turistmål. Nu under sommaren renoveras den äldsta bränneribyggnaden från 1700-tale, med stöd av länsstyrelsen i Kalmar län. Det sker även guidningar av bränneriet sommartid och snapsprovningar planeras snart komma igång.

Man håller också på att testa gamla 1800-talsrecept inför nästa lansering till jul 2018 och inför kommande snapsprovningar.

Kyrkeby Potatisbrännvin Citron

Nr: 32595
Pris: 288 (35 cl)
Citron var patron Malmströms favorit, han tillverkade det själv på citroner han odlade i sitt orangeri på gården.

Kyrkeby Enbär

Nr: 32594
Pris: 288 kr (35 cl)
Enbär är också det ett av Malmströms recept och en vanlig kryddning i Sverige på sjutton- och artonhundratalen.

Kyrkeby Ettan

Nr: 32585
Pris: 255 kr (35 cl)
Ettan är benämningen på potatisbrännvin av högsta klass, okryddat så att man kan jämföra smaken med brännvin eller vodka gjord på andra råvaror.
Kyrkebysnapsarna ingår i det lokalt småskaliga sortimentet och finns bara i butiker i närheten, men de går att beställa till andra butiker. Normalt ska det ta 2-3 dagar, men tänk på att vi närmar oss midsommar och då har man minst sagt mycket att göra – för att inte säga hysteriskt mycket…

Korta filmklipp om Kyrkeby Bränneri hittar ni här:

Bilder: © Kevii (KPD.media) med licens Kyrkeby Bränneri AB

Danielsson författare och konstnär med stort vinintresse, som skrivit ett tjugotal böcker, av vilka flera översatts. Har haft ett tjugotal enmansutställningar runt om i Europa. Bernt har sedan 2001 arbetat tillsammans med Åke Jacobsson som skribent och redaktör