BenRiach Cask Strength Batch 2 – ny tuffing från The Lab

I whiskykretsar i norra Skottland brukar Speyside-destilleriet BenRiach kallas för ”The Lab”. Nu kommer starka nyheter.

Smeknamnet har sin grund i att få andra destillerier har varit lika innovativa.
När Rachel Barrie 2016 skapade Cask Strength Batch 1 blev det en storartad framgång. Bland annat belönades den med silvermedalj och ”Outstanding Award” vid världens mest prestigefulla dryckestävling ”International Wine and Spirits Competition” i London.

Skribenter och whiskybloggare var inte sena att stämma in i lovorden och man menade att BenRiach för första gången visade upp essensen av sin hus-stil. Tidigare hade BenRiach, kanske mer än någon annan, gjort sig känt som ett fatlagringsdestilleri med en mycket stor mängd utgåvor som fått smak och karaktär av olika typer av fat. Den här gången hade Rachel Barrie intresserat sig mer för destillatet i sig än för vilka fat whiskyn fått mogna på. Med Batch två tar hon ännu ett steg i att utforska BenRiach egen whiskystil, ofiltrerat, ofärgat, helt utan krusiduller, så naturligt som det någonsin kan bli.

BenRiach Cask Strength Batch 2 är buteljerad direkt från blandningstanken, utan några som helst genvägar. Den har uteslutande blandats av tio till tolv år gamla bourbon- och sherryfat, vilket är de traditionella faten i whiskyvärlden. Dessutom har whiskyn fått toppnoter av helt nya ekfat, så kallad virgin wood. I den här oförvanskade formen blir whiskyn ett koncentrat av de smaker som brukar sammanfattas i ett destilleris egen stil. I sin naturliga form är BenRiach ett av Speysides mest fruktiga, honungssmakande och vaniljdoftande destillerier.

BenRiach Cask Strength Batch 2

Nr 40291
Alkoholhalt: 60,6 %
Pris: 849 kr
Lansering: 8 juni 2018

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!