Rökigt öl för sommaren

Bambergsspecialiteten rauchbier får sin rökta smak tack vare att malten torkas av rök från bokved. Förr torkades malten alltid med rök från öppen eld, men idag är det normala att man använder varmluft för att få en ren maltsmak.

Aecht Schlenkerla Rauchbier kallades av ölgurun Michael Jackson för en »världsklassiker«. Periodvis har vi genom åren haft tillfälle att avnjuta flera av deras öl. Sedan sent i höstas finns återigen Aecht Schlenkerla Eiche Doppelbock till vilken malten torkas på sedvanligt Schlenkerla Rauchbier-vis, men med ekved i stället för al- och bokved. Ölet får sedan mogna i flera månader i Schlenkerlas originalkällare.

Nu har vi också fått Aecht Schlenkerla Kräusen. Namnet kommer sig av att ”Kräusen” är en beteckning för hur bubblor och skum formas under jäsningen av ungt, eller ”grönt”, öl. Aufkräusen refererar till en bryggningsteknik då man tillsätter ungt öl till mer moget. Det är en typisk tysk tradition, och idag säger man ”krausening” till och med i England. Aecht Schlenkerla Kräusen mognat under flera månader i källaren under bryggeriet och ”krausas” sedan med Aecht Schlenkerla Rauchbier alldeles innan det buteljeras. Det beskrivs som ett utsökt läskande öl för varma sommarmånader.

Eiche har en tydligt markerad smakskillnad mot de övriga – en god idé är att rada upp dem alla bredvid varandra och prova.

Alla kommer de från bryggeriet som ursprungligen hette Heller-Bräu och grundades 1678. Schlenkerla är namnet på ölen och värdshuset där det förr bryggdes och där det än idag serveras direkt från träfat.

Namnet Schlenkerla kommer av ett gammaltyskt uttryck, schlenkern, om någon som tar snedsteg. En av de tidiga bryggarna gick på ett speciellt sätt till följd av en olycka (eller för mycket Rauchbier…) och gästerna började kalla honom Schlenkerla. Ganska snart fick både värdshuset och ölet också bära detta namn och det hänger med än idag, flera hundra år senare.

Idag drivs både bryggeriet och värdshuset av sjunde generationen av familjen Graser/Trum, i form av sonen Matthias Trum som är utbildad bryggmästare. Matthias mamma Christina är faktiskt svenska, och kom till Tyskland 1960. Hon hamnade i Bamberg och inhystes hos familjen Trum där det fanns fyra söner. Fyra år senare återvände hon och gifte sig med en av dem.

Aecht Schlenkerla Rauchbier

Nr 1437
Volym: 50 cl
Pris: 26:90 kr

Aecht Schlenkerla Eiche Doppelbock

Nr: 11624
Volym: 50 cl
Pris: 32,90 kr

Aecht Schlenkerla Kräusen

Nr: 11487
Volym: 50 cl
Pris: 27,90 kr

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!