Koges öl med pepparkakor ger vinst i Imagine & Gunn

Vinnarölen från Imagine & Gunn-tävlingen 2018 heter Koge's Choice och är en stout med pepparkakor. Här är flaskan och ölet upphällt på glas.
Den 7 december lanseras vinnarbidraget från öltävlingen Imagine & Gunn efter att ha blivit framröstad av tusentals ölentusiaster.
Årets vinnare blev Stefan ”Koge” Skogh från Strängnäs som vann med en kolsvart stout lagrad på ekfat och smaksatt med ingefära, kanel och smulade pepparkakor från den svenska pepparkaksbagaren Gillebagaren.

Tävlingen Imagine & Gunn grundades av skotska Innis & Gunn som ville ge svenska ölentusiaster möjligheten att själva få vara med och skapa sitt eget öl. Sedan tävlingen startade har deltagandet ökat för varje år och gett upphov till många nya och spännande smaker.

Stefan "Koge" Skogh har bryggt det vinnande ölet i Imagine & Gunn-tävlingen 2018
Stefan ”Koge” Skogh har bryggt det vinnande ölet i Imagine & Gunn-tävlingen 2018

Inför årets omgång skickade över 300 hobbybryggare in sina bidrag efter att ha fått kreativ frihet gällande smaksättning, hur ölen skulle bryggas samt hur den skulle lagras på ekfat. Nio förslag valdes ut av en jury från bryggeriet och vinnarölet röstades sedan fram efter en öppen omröstning på Facebook med nära 5000 deltagare.

Vinnarbidraget ”Koge’s Choice” är en kolsvart stout lagrad på ekfat som tidigare lagrat brandy. Det är smaksatt med ingefära, kanel och smulade pepparkakor från den svenska pepparkaksbagaren Gillebagaren. En helt unik öl med starka associationer till svensk jul.

– Jag trodde att min kunskap kring det svenska köket och dess traditioner var relativt stor men jag hade aldrig hört talas om, eller smakat, klassiska svenska pepparkakor innan jag fick se tävlingsbidraget från Stefan Skogh vars idé var att brygga öl med pepparkakor, förklarar Dougal Sharp.

– Varje år har jag fått följa med in i våra fans fantasi som har visat sig ha de mest briljanta idéerna kring nya smaksättningar. Ölet vi skapade med Stefans recept är fantastiskt. En kraftfull stout med smak av mörk choklad, ett par stänk av ingefära och så pepparkakornas varma kryddsammansättning som gör ölet till något helt unikt. Det här är en öl jag vill dricka på julafton, säger Dougal.

Håll utkik efter Koge’s Choice på Systembolaget den 7 december!

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!