Teeling Single Pot Still Batch 2 – den första på 50 år


Den 8 mars görs en historisk lansering från Teeling Whiskey Distillery på Systembolaget. 10 000 flaskor har lanserats globalt av Teeling Single Pot Still Batch 2 och den svenska marknaden har lyckats lägga vantarna på 600 flaskor. Pris 499 kr på Systembolaget.

Teeling Whiskey Distillery leder härmed den nya eran av whiskey från Dublin och det här är första gången på 50 år som det kommer en Single Pot Still-whiskey. Man sköter tillverkningen med respekt för Dublins whiskeytraditioner i kombination med ett träffsäkert nytänk. Teeling Single Pot Still startar upp med en 50/50 blandning av mältat och omältat korn helt enligt tradition, destilleras 3 gånger och avslutningsvis lagras den på 3 olika fat, virgin oak, ex-bourbon och vitvinsfat. Den har en alkoholhalt på 46 procent och är inte kylfiltrerad. Resultatet är balanserat, äkta och så mycket Dublin som ryms i en 70 centilitersflaska Irish Whiskey.

Här är importören Tomps egna smaknoteringar:
”I doften finner man blommor i alla färger, hibiskus. Gröna druvor med blodgrape och citrus. I smaken kommer vit tropisk frukt, litchi och drakfrukt. Druvorna återkommer med en touch av vitpeppar, även ugnsbakad persika med smulad digestivekex. Eftersmaken är mediumlång och nu kommer bourbonfatens inspel. Lätt torr och vaniljkryddig som övergår i rostade mandlar och lönnsirap.”

Teeling Pot Still Limited Edition Batch 2

Pris: 499kr
Artnr: 40394
Lansering: 8/3
Antal buteljer: 600 till Systembolaget
Alkoholhalt: 46%

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!