Foursquare Principia Velier – Allt annat än fyrkantigt tråkig


Foursquare Distillery ligger på Barbados, denna Västindiens östligaste utpost som innehar en särställning i romvärlden. Det var hit de första europeiska handelsskeppen anlände. Sjömännen kom i kontakt med den lokala spriten ”kill-devil”, som var invånarnas namn på den rom som såldes på barerna i Bridgetown. Några av dagens destillerier är mer än 300 år gamla.

Foursquare är ett av Barbados mest omtalade destillerier och utsågs 2016 till bästa romproducent både vid International Wine and Spirits Competition och International Spirits Challenge.

Richard Seale

2015 inledde destillerichefen Richard Seale ett samarbete med romvärldens ledande buteljerare, Velier. Det har resulterat i en rad fascinerande lanseringar, varav Principia är en av de mest hyllade. Det är en Single Blended Rum i brittisk stil, det vill säga den är både potstill- och kolonndestillerad. Tre års lagring på bourbonfat och sedan ytterligare sex år på sherryfat.
Så här låter importörens smaknoteringar:

”Mörkt mahognyfärgad. Stor doft med drag av choklad, vanilj, råsocker, pekannötter, muskot, kanel, exotiska träslag, tropisk frukt, russin och sherry. Fyllig och mycket smakrik. Torr, men med en söt förnimmelse. Crème Brûlée, vanilj, karamelliserat råsocker, tropisk frukt och nötter. Styrkan bäddas in av övriga smaker så att den nästan inte märks mer än som en behaglig värme i bröstet.
Lång, varm och kryddig finish med vanilj och sherrytoner.”

FOURSQUARE PRINCIPIA VELIER

Säljstart: Fredag 28 februari, webblansering kl. 10:00
Artnr: 40367
Pris: 1 375 kr
Alkoholhalt: 62 %
Typ: Engelska skolan, Single Blended Rum (potstill och kolonn från samma destilleri)
Råvara: Melass
Destillation: Potstill (double retort) + Traditional Coffey Still
Destillerad: 2008
Buteljerad: November 2017
Ålder: 9 år (tropisk lagring, 43 % Angels Share)
Fat: Bourbonfat 3 år + Sherryfat 6 år
Totalt antal: 5 400 flaskor.
Antal flaskor till Sverige: 60 flaskor.

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!