Smögens Whiskymässa 2019


Text: Thomas Åsehäll Foto: Mattias Schläger

Förutom att vara ett sjömärke, en kummel, mellan Kungshamn och Smögen så är Böttelågget också namnet på en whiskyförening med medlemmar från Sotenäset. Förutom egna provningar arrangerar de också en whiskymässa på Smögen. En endagsmässa i liten skala med max fyrahundra deltagande.

Evenemanget är frukten av det goda samarbetet mellan Böttelåggets Maltklubb och Smögens Hafvsbad. Ambitionen är att skapa en mötesplats för whisky- och romintresserade, en sammankomst i hjärtlig och familjär anda. Det skall vara trevligt och det skall finnas något för alla och envar.

Första tillställningen hölls 2013 och i november 2019 var det dags för den sjunde upplagan av Smögens Whiskymässa. De fyrahundra besökarna från när och fjärran fick möjlighet att botanisera bland 120 whiskyflaskor och 15 olika romsorter från i stort sett hela världen. Alla områden i Skottland var representerade. Whiskyländer att nämna bland flera är Indien, Holland, Taiwan och Sydafrika. Förutom rom från Karibien och Sydamerika bjöds det också smakprov från bland annat Frankrike, Filipinerna och Fiji.

På plats var också Mackmyra för att presentera sitt sortiment. De hade också öppnat sitt Smögenlager för besökare. Lagret ligger insprängt i berget endast ett stenkast från Smögens Hafvsbad.

Mässan är välbesökt, alltid i stort sett utsålt, men det lilla formatet gör att det är överblickbart och rymligt. Det skapas inga långa köer och det finns tid för frågor och reflektioner. Många besökare återkommer år efter år men ett flertal nya besökare kunde skönjas bland gästerna.

Deltagarna kunde smaka allt från sherrybomber till salt-tång-tjära-varianter. Stämningen var hjärtlig och många livliga diskussioner hördes runt borden.. I foajén sågs besökare slå sig ner med en öl i handen för att filosofera en stund. Kanske notera lite i katalogen och planera nästa test eller diskutera erfarenheter med varandra.

Entusiastiska deltagare och nöjda arrangörer talar för att det blir en mässa nästa år igen. Så misströsta inte om du missade denna gång, det går fler tåg!

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!