Kunglig kvartett Calvados från Drouin


Christian Drouin har i konnässörkretsar tilldelats det föga blygsamma epitetet ”Kungen av calvados”. För den oinvigde kan detta tyckas kaxigt, men faktum kvarstår att få bidragit lika mycket till att förflytta calvados från lokal dryck konsumerad i Normandie till ett destillat som står överst på önskelistan hos sommelierer på stjärnkrogar världen över.

Epitetet årgångscalvados innebär att all calvados härstammar från det specifika år destillationen skedde. De årgångar som lanseras är 1970, 1980, 1990 och 2000.
– Varje år väljer vi ut ett antal fat som ska få representera den specifika årgången. Under den efterföljande långa lagringstiden är det inte ovanligt att calvadosen dragits om mellan olika fattyper, allt för att nå det optimala slutresultatet. Våra årgångscalvadoser finns i en ytterst begränsad kvantitet och buteljeras efter beställning. De årgångar vi nu lanserar representerar fyra olika decennier som alla är unika i sig, säger Guillaume Drouin, ägare och destillatör på Christian Drouin.

Guillaume Drouin

– Årgångscalvados från Christian Drouin är utan tvekan något av de främsta i calvadosväg man kan komma över. Detta är ett ypperligt destillat där äppelspriten med åren utvecklar ett enastående djup och komplexitet, en fenomenal avec eller bara att sippa på när man vill unna sig något extra. Lyckligtvis för oss calvadosälskare så är priset på dessa rariteter en bråkdel jämfört med vad man får ge för en flaska äldre single malt whisky. Att något som spenderat så många år på fat fortfarande kan vara så fruktigt och fullt av liv är för mig en gåta, säger Peter Kokovic, affärsområdeschef på Enjoy Wine & Spirits.

Kungens kvartett webblanseras den 7 maj (imorgon. OBS att länkarna till Systembolaget inte fungerar förrän 7 maj!)

Les Millésimés de Christian Drouin 1970

Nr: 1109601
Alkoholhalt: 42 %
Pris: 4 499 kr (70 cl)
Kvantitet: 36 flaskor

Utvecklad, kraftfull doft av bakade röda äpplen, russin, körsbär, kanel, vanilj, höstlöv, och kryddiga örter. Komplex, djup smak där äpplen blandas med fikon, kanel, läder och rostat kaffe som ligger kvar i en exceptionellt lång avslutning.

Les Millésimés de Christian Drouin 1980

Nr: 1108601
Alkoholhalt: 42 % |
Pris: 2 999 kr (70 cl)
Kvantitet: 48 flaskor

Stor, utvecklad och behagligt söt doft med inslag av mogna röda äpplen, plommon, björnbär, smörkola och cederträ. Smaken är elegant, äppelfyllig och fruktig med stort djup där inslag av mogna äpplen, fat och frukt samspelar i en ljuvlig harmoni. Avslutningen är rund, mjuk med ett enastående djup.

Les Millésimés de Christian Drouin 1990

Nr: 1106301
Alkoholhalt: 42 %
Pris: 1 849 kr (70 cl)
Kvantitet: 60 flaskor

Stor, mogen och fruktig doft med inslag av röda äpplen, apelsin, grillad ananas, cederträ, smörkola och kryddiga snittblommor. Smakerna smyger sig på i början med rena, fruktiga toner av mogna röda äpplen. Efter hand ökar intensiteten för att slutligen mynna ut i en behaglig, lång avslutning.

Les Millésimés de Christian Drouin 2000

Nr: 1107601
Alkoholhalt: 42 %
Pris: 1 199 kr (70 cl)
Kvantitet: 96 flaskor

Kraftfull och intensiv doft av av gröna äpplen, kumquats, mandarin, nötter, gula russin och honung. Intensiv smak med där frukt samspelar väl och avslutningen är härligt djup.

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!

Verifierad av MonsterInsights