Emma tipsar: Två godbitar du inte vill missa!

Old Pulteney Ambassadors Single Cask 196, 2004

(Nr 82341), 50,2%, 1 300kr
Minns ni whiskyn som togs ut av våra förra stipendiater Martin Ahlquist och Helena Pettersson? En enastående single cask som vi faktiskt trodde var helt slut. Men när vi nu kollade fanns det 25 flaskor kvar så missade ni att beställa hem en flaska har du antagligen sista chansen nu (siffran kan självklart ha ändrats sedan vi kollade, så det är lite först till kvarn, antar jag). Det är ett ex-bourbonfat full av vaniljtoner, ett riktigt kraftpaket som håller att vattnas ned till och med.
Göteborgs En Öl & Whiskymässa utsåg whiskyn till vinnare i kategorin »Single Malt – Cask Strength« för något år sedan. Fantastisk utmärkelse i en stor kategori med massor av härlig whisky. Det är något visst att få testa single casks. Då får man verkligen reda på vad precis det fatet gör med just den whiskyn.

Glenallachie 15 Years

(Nr 80410), 46 %, 898 kr
För ett par år sedan blev Destilleriet Glenallachie åter privatägt. Något som gör att vi kommer få se mer av godbitarna därifrån fram över. Man har öppnat ett Visitor’s Center och satsat på både anställda och ett par extra lagerhus.
En av deras buteljeringar som finns i Sverige är den här 15-åringen. Det här är deras nya ryggrad smakmässigt. Deras välkände master blender Billy Walker har verkligen fått till det. Inga färgämnen är tillsatta – what you see is what you get.
Smaknoter
Doft: Doften är söt i form av russin kola och kryddor.
Smak: En kryddig härlig slöja över en lätt fruktig whisky. Den har toner av apelsincest mörk choklad och lite tropisk frukt. Att den ligger på 46 % lyfter verkligen whiskyn.
Det här är ett destilleri att hålla ögonen på, speciellt om man gillar fruktiga intensiva Speysidetypiska whiskies som jag har snöat in på senaste tiden.

Emma Andersson är chefredaktör på Allt om Whisky sedan 2008. Hon är utbildad på Restaurangsakademiens sommelierutbildning och har fått flera utmärkelser, bland annat Benromach Fellowship Award 2011 samt Honorary Stillmen of Benromach som första kvinna i Sverige.