Rockhyllan krönika – en kränkt whiskey


Grabbarna Danne McKenziePastor André, och Anders Hafslund från podcasten Rockhyllan kommer här att dela med sig av tankar och dilemman från whisky-, öl- och musikvärlden.

Dagligen finner man roliga och bra podcasts man inte hade en aning om fanns. Idag finns det poddar om allt möjligt. Just Rockhyllan har ett lättsamt, roligt sätt att samlas kring seriösa ämnen från musikens alla hörn. De bjuder in gäster i varje program och det har varit allt ifrån legenden Jerry Williams till Dregen. Rockhyllan görs av Anders Hafslund, Danne McKenzie och André Warnie. Förra året var Allt om Whisky med dem till Teelings Distillery i Dublin när de sökte efter sin egen whiskey. Framöver kommer de att medverka med en krönika i varje nummer.

En kränkt whiskey

Va?!?! – »Kan whiskeyn bli kränkt nu också?« tänker du. Nej, såklart den inte kan, eller? Men den kanske borde. Om den serveras fel. Då borde den både ändra färg, känna sig missförstådd – och kränkt.

För visst har väl du också lyckats göra helt fel? Kanske att den där 30-åringen blev öppnad klockan tre på natten och serverad i en pappmugg i ett infall att bjuda dina vänner på ett »ni MÅSTE bara prova den här« samtidigt som det inte fanns några riktiga glas i närheten. Eller tänk bara på den där flaskan rödvin som du bland all multi-tasking lyckats glömma att hämta upp från din iskalla källare i god tid före middagen och istället serverat något som smakar osötad och iskall druvsaft. Du vet, när smaken av det där mustiga vinet inte riktigt kommer fram. Ja, du ser ju tydligt att drycken rodnar!

Men vad är egentligen rätt och fel? Själva tycker vi att både whiskey i pappmugg och iskallt vin faktiskt kan vara helt rätt om sammanhanget stämmer. Även om saker och ting i upplevelsen får stryka på foten så vägs det ibland upp av helt andra saker. För det handlar kanske minst lika mycket om sällskapet och miljön du avnjuter din dryck i.

Just när det kommer till miljö får du inte glömma musiken! Javisst, den gör också skillnad. För att inte säga en avgörande skillnad. Tänk bara om du skulle råka servera rockvärldens mest ikoniska bourbon till tonerna av Julio Iglesias?! Provocerade den tanken dig? Utan att nämna några namn så kan vi säga att vi känner någon som skulle bli vansinnig av att läsa den raden. Inte för att kombinationen på något sätt skulle vara fel, utan för att vi antyder att det inte skulle passa ihop. Har du hört vår podcast så kan du nog gissa vem.

Det är ju upp till var och en av oss när det gäller vad som passar till vad såklart, men här ska du få ett tips som funkar för oss:
Bulleit Bourbon Frontier Whiskey serverad tillsammans med äkta amerikansk (fast tysk), avskalad och bluesdoftande biker-rock : I Need That Oooh med The Picturebooks. En mästerlig kombo!

Glöm inte att dimma taklampan och tända döskallelyktan. God spis!


Du hittar Rockhyllan där poddar finns (som på Spotify eller Apple Podcasts) och på Facebook.

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!