Moment 22 – Mackmyras olösliga dilemma


Moment 22 är återkomsten och resultatet skapat av den hyllade och kritiserade serien Preludium, som satte Mackmyra på whiskykartan, och som nu fortsätter sin resa. Specialutgåvan är en blandning av de 1 000 resterande Preludium-flaskorna, hämtade ur Mackmyras whiskyarkiv. För ytterligare 3,5 års slutlagring fördes whiskyn först över på 30-litersfat, ex-bourbon, under sex månader och därefter till svenskt ekfat mellan 2017-2020. 

Så här berättar de själva om den:
Moment 22 har en oljig, bärig och smörig doft med runda inslag av ek. Mjuka tjäriga aromer med en viss sälta som följs av vanilj, torkad frukt, arrak, choklad, päronkola, mandelmassa och ingefära. Smaken är fruktig, lätt vinös, tjärig och kryddig. Örtiga, kryddiga och lätt rökiga toner i bakgrunden av Oloroso och vanilj med inslag av ek, smörkola och sälta. Texturen är oljig och fyllig. Avslutningen bjuder på kryddig ek, lätta toner av torv samt mjuka smaker av vanilj, ingefära, anis, örter och torkad frukt.”

Namnet är ju lite intressant, det är titeln på en roman av Joseph Heller som kom 1961 och hette Catch 22 på engelska. Den blev film 1970 i regi av Mike Nichols. 2019 gjordes som en miniserie i sex delar och regisserades av George Clooney. ”Moment 22” har blivit ett uttryck i sig för ett dilemma som saknar lösning.


I romanens femte kapitel låter det så här:
”Det fanns bara en hake och det var moment tjugotvå som fastslog att oro för egen trygghet inför faror som var verkliga och överhängande var en förnuftig tankeprocess. Orr var tokig och kunde avföras ur tjänst. Det enda han behövde göra var att anhålla om det; och så snart han gjorde det, skulle han inte längre vara tokig och skulle tvingas utföra fler bombflygningar. Orr skulle vara tokig om han utförde fler bombflygningar och normal om han inte gjorde det, men om han var normal måste han utföra dem. Om han utförde dem var han tokig och behövde inte göra det; men om han inte ville utföra dem, var han normal och måste utföra dem. Yossarian blev djupt gripen av den absoluta enkelheten i moment tjugotvå och lät höra en aktningsfull vissling.
”Det var ingen dålig paragraf, det där moment tjugotvå”, anmärkte han.
”Den bästa som finns”, instämde doktor Daneeka.”

 

Mackmyra Moment 22

Nr: 11212 
Alkohol: 42,4 %
Pris: 1 198 kr (70 cl)
Lanseringsdatum: Okänt under rådande omständigheter. Håll utkik!
Antal flaskor: 1 100, varav 900 i Systembolagets tillfälliga sortiment.

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!