Nya Tobermory 12 – Vibrant fruit and spice


Tobermory Distillery, som grundades 1798, är The Isle of Mulls enda destilleri och ett av de äldsta kommersiella destillerierna i Skottland. Det ligger i öns by med samma namn som har en minst sagt färgsprakande strandpromenad. Tobermory producerar två single malts som görs under halva året vardera: den icke-torvade, fruktiga Tobermory och den kraftigt torvade (30 – 40 ppm fenol), mer robusta och rökiga Ledaig.

1930-talet stängdes det dock och förblev stängt under 41 år fram till 1993 då det köptes av Burn Stewart Distillers. 2013 köptes det av Distell. Destilleriet har varit stängt i tre år nu för en välbehövlig renovering, men hösten 2019 öppnades det igen. För att fira det lanserades en ny whisky, en tolvåring närmare bestämt med en alkoholhalt av 46,3 procent. Själva skriver de så här: ”Tobermory 12 year old has a palette of vibrant fruit and spice with a subtle saltiness reflective of our harbour waters here at Tobermory.”.

Tobermory 12 YO

Nr: 80203
Pris: 569 kr (70 cl)

Etiketter

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!