Norrtelje Brenneri fyller tjugo år

Kristina Anerfält-Jansson

Brännmästare Kristina Anerfält-Jansson firar tillsammans med maken Richard Jansson 20 år som producent av alkoholhaltiga kvalitetsdrycker. När Kristina som femte generation ärvde gården i Söderby, Lohärad strax utanför Norrtälje krävdes en del funderande innan valet föll på att bygga om, installera en kopparpanna och starta ett bränneri. Inspirationen kom från Tjudö på Åland, där man destillerade äpple i en ärvd lada.

Från start tillverkades frukt- och bärdestillat, som snabbt kompletterades med snaps och punsch. Produktkatalogen har växt och varierat under åren, och när ytterligare en kopparpanna installerades inleddes produktion av whisky, och 2015 kom Norrtelje Brenneris första Gin.

Kristina Anerfält-Jansson med maken Richard Jansson

Trots att destilleriets marknad inte sträcker sig särskilt långt utanför Sverige deltar man gärna i internationella tävlingar, och resultaten låter inte vänta på sig. Den första guldmedaljen kom redan 2007, i tävlingen Destillata, för Grisslehamnsbrennvin Havtorn, som följt med i produktionen på flera sätt. Den senaste medaljen kommer från IWSC för RoslagsGin Extra Juniper.

Under 2022 har flera jubileumsprodukter släppts och flera är på väg. RoslagsGin Extra Fatlagrad kom 7 februari, RoslagsÄpple Single Cask 2010 kom en månad senare, följt av Roslags Jordgubbspunsch, som kom 2 maj. Flera släpp kommer under hösten, men först ska Richard och Kristina fira genom att tillsammans med personalen bjuda in alla de samarbetspartners och kunder som också blivit goda vänner under dessa år, till ett jubileum 2 juni.

https://norrteljebrenneri.se/

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!