Benromach Organic – ny ek, nya smaker

Att använda ny ek, eller Virgin oak, som man oftast säger i Skottland, är det inte särskilt många destillerier som gör. Nya ekfat är dyrt. Benromach har haft ambitionen att göra en 100 procent ekologisk whisky och kanske som bekant mynnade det ut i Benromach Organic.

Att i större omfattning lagra whisky på ny ek förekommer nästan bara i USA. Metoden framtvingades efter förbudstiden då ekskogsägare och tunnbindarfack gjorde gemensam sak och drev fram en lag som föreskrev att bourbon måste lagras på virgin oak. Plötsligt uppstod mängder med billiga begagnade amerikanska fat på marknaden och världens lagrade sprit blev sig aldrig lik igen.

När eken är ny ger den betydligt fler och intensivare smaker. Ekfat är som en tepåse, första gången de används faller det ut betydligt mer smaker än andra, än mindre den tredje, för att framåt sjunde, åttonde fyllningen knappast vara mer än en behållare. Ny ek ger extra allt. Färgen blir intensivare och även doft och smak blir allt mer rik. Redan efter en ganska kort tid i lagerhuset blir fatkaraktären dominerande. Det mest tydliga är att ekens vanillin tar för sig.

Skotska whiskytillverkare har sällan laborerat med att lagra whisky på nya ekfat. Vi ska en bra bit in på 2000-talet innan några skotska destillerier börjar lagra whisky på det amerikanska sättet, mest i experimentsyfte, eller för att använda som toppkrydda i olika blandningar. Buteljeringar som till 100 % är lagrade på ny ek är fortfarande ovanliga i Skottland.

Benromach är ett av undantagen. Redan 2006 lanserade man Benromach Organic i sin core range. När Gordon & MacPhail började skissa på vilken typ av whisky man ville göra i sitt då nyköpta Benromach sökte man sig i första hand tillbaka till rötterna i den gamla historiska Speysidewhiskyn. Man valde produktionsmetoder som sedan länge rationaliserats bort i den moderna industrin. Tidigt började man också titta på möjligheten att göra en ekologisk whisky.

Att göra en ekologisk whisky förutsätter att man använder ekologiskt odlat korn och ekologisk jäst. Men faten är ju också en betydande smakgivare och även dessa måste då vara av ekologisk ek och kan inte tidigare ha använts till någon icke ekologisk produkt, som bourbon eller sherry.

Benromach kom fram till att den enda möjligheten var att använda fat som bundits av ek från vildvuxna ursprungsskogar där man kunde garantera att eken vuxit utan användning av konstgödsel och bekämpningsmedel. Först när man fann ekologiskt certifierade, skyddade och vildvuxna ekskogar i USA blev det möjligt att göra en 100 procent ekologisk whisky.

När Benromach Organic lanserades blev den därför den första whiskyn någonsin som kunde certifieras som ekologisk av det mest rigorösa av Storbritanniens certifieringsorgan, UK Soil Association. För att in i minsta detalj garantera äktheten i den ekologiska profileringen har man inte heller använt någon torv i torkningen av malten. Benromach Organic är därför den enda helt orökta whiskyn i destilleriets range.

Idag finner man Benromach whisky världen över. Det har tidvis medfört att det varit svårt för Gordon & MacPhail att möta efterfrågan.

Nu till släppet av årets batch av Benromach Orcanic. Den lanseras med 6 000 flaskor till Sverige på Systembolaget.

Benromach Contrast: Organic

Volym: 70 cl
Alkoholhalt: 46 %
Nr: 11847
Pris: 599 kr

Thomas Kuuttanen och skaparen av pennorna – Dennis Marechal

Tävla och vinn en Benromach-penna!

Benromach Organics handgjorda whiskypennor är tillverkade av fat som just lagrat Benromach Organic Whisky. Dessa ekstavar mynnade ut i 342 pennor. Etthundra pennor är reserverade för Allt om Whiskys läsare! Tävla så har du chansen att vinna en!
https://www.alltomwhisky.se/tavla

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!