Emma tipsar: boktips om whisky

Att förkovra sig i sin hobby kan man göra på olika sätt. Här kommer lite härliga tips att fylla bokhyllan med.

A Sense of Place

Av Dave Broom
För den som inte är så road av siffror och data är detta den perfekta boken: ›A sense of place‹ är sprungen ur Dave Brooms funderingar över hur platsen, människorna, historien och mycket mer påverkar whiskyn. Så han drog på sig stövlarna och marscherade ut i det ombytliga skotska klimatet för att ta reda på det. Resultatet är en stillsam, eftertänksam, meditativ bok, full av långsamma samtal med människorna som gör whiskyn, binder faten, odlar kornet och mycket mer. Han håller näsan tätt emot marken och vi får följa med ut på Orkneys torvmossar, vi dricker GT med en båtbyggare och besöker ett tweedväveri. Bland mycket annat. Det här är en bok som handlar lika mycket om Skottland som den handlar om whisky.

Malt Whisky Yearbook 2023

Av Ingvar Rönde
Ni har väl inte missat Malt Whisky Yearbook? Det här är boken för kalenderbitaren som vill dyka ner i whiskyvärlden lite till, som gillar att bena i siffror och vill veta vad som händer på de olika destillerierna. Boken är skriven av Ingvar Rönde och uppdateras flitigt årligen. Man kan läsa om allt från olika oberoende buteljerare till små nya destillerier och boken innehåller även en väldig massa smaknoter. Malt Whisky Yearbook har gått från klarhet till klarhet. Den här boken finns i många bokhyllor världen över och på många språk. Vissa entusiaster har alla årgångarna sedan boken publicerades första gången år 2005 och andra har en favoritårgång med autografer från destillerichefer de träffat på sina whiskyresor. Man blir lite stolt när man vet att det är en svensk författare som tagit sig an detta jättejobb. Nu är senaste boken ute för den som är nyfiken.
Beställ den på webben: maltwhiskyyearbook.com

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!