Ny bourbon-duo fran Heaven Hill

Heaven Hill Distillery har producerat bourbon i Kentucky i närmare hundra år, hela tiden under ägarfamiljen Shapiras kunniga ledning. Vikten har hela tiden legat på lika delar hantverksskicklighet och kvalitet. I dag är man USAs största privatägda bourbonproducent, med enorma lager på närmare två miljoner fat. Den 23 februari kommer några av dem till Sverige, som till exempel dessa två.

Evan Williams Single Barrel Vintage 2014 Straight Bourbon

är en speciell typ av årgångsbourbon, som varierar från år till år, beroende på förutsättningarna. Faten är noggrant utvalda, och får mogna långsamt i traditionella lagerhus som följer den omgivande temperaturen. Den som är nyfiken kan på etiketten se exakt vilket fat som hamnat i flaskan, och när den destillerades. I doften märks både råsocker och rostat bröd, medan smaken bjuder på kryddiga ektoner som samsas med honung, äpple och apelsin, följt av en lång och fruktigt elegant finish. Alkoholhalt:, nr: 1123901, pris: 571 kr.

Elijah Craig Barrel Proof Small Batch Bourbon

är en hyllning till ett klassiskt namn i den amerikanska whiskeyindustrin; Pastor Elijah Craig, mannen som sägs ha skapat metoden att rosta ekfaten på insidan för att karamellisera sockret i eken, och samtidigt underlätta utbytet mellan whiskey och trä. Efter lagring i luftiga lagerhus buteljeras denna whiskey precis som den är, utan vare sig vattning eller filtrering. Här finns doftnoter av både kola och rostad ek, tillsammans med äpple och apelsin, medan smaken tillför noter av vanilj, svartpeppar och kanel som sedan övergår i en lång, kryddig finish där man också kan ana nötiga vaniljtoner. Alkoholhalt: 60,5 %, nr: 4130901, pris: 1203 kr.

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!