High Coast för kalenderbitare

Flygbild över destilleriet

Det första som möter en i ett glas whisky är doften, tätt följd av smaken. Och har man följt Hasse Nilssons serie ’Fingerprints’, så vet man att varje destilleri har sin signatur, eller personlighet om man så vill, i både doft och smak. Men det finns andra sätt att beskriva ett destilleri. Till exempel i siffror. Vi bad Roger Melander, Master distiller på High Coast Whisky beskriva destilleriet i siffror. Varsågod alla kalenderbitare:

Roger Melander, master distiller på High Coast

Antal fyllda fat sedan start: 30 200
Antal fyllda fat i lager: 17 044 (2023-11-01)
Antal liter alkohol i fat: 1 518 116 OLA
Antal officiella buteljeringar: 190
(inkl. batcher av ongoing-produkter)
Antal producerade batcher i destilleriet sedan 2010: 4550
Antal batcher per vecka: 14
Batchstorlek: 1250 kg malt
Jästid: 82,5 timmar
Skärningspunkter orökt: 13 min / 67 % ABV
Skärningspunkter rökigt: 30 min / 60 % ABV
Produktionstakt: 290 000 LPA
Antal besökare per år: ca 25 000
Antal potstills: 4
Antal jäskar: 7
Nettoomsättning 2022: 60 532 TSEK
Rörelseresultat 2022: 14 271 TSEK
Antal aktieägare: 2578

Men man kan naturligtvis gå ännu längre, och låta en siffra bilda själva utgångspunkten för en whisky, som till exempel High Coast 63. Vi överlämnar ordet till Roger Melander:

Historien om 63

– När vi skulle bygga lagerhus nr 3 så visste jag att den 63:e breddgraden skulle gå tvärs igenom lagret. Efter noggranna mätningar målades en linje på golvet för att markera breddgraden.

Rökig malt på 63 ppm beställdes från Simpsons Malt i UK.
Den mältades på Tweed Valley Maltings som förvärvades av Simpsons 1963. Malten kostade av en slump 6,30 kr/kg.

Jag skulle vilja säga att vi mäskade in vid 63°C, men det vore en lögn eftersom det var 64°C.

Varje batch gav 63 hektoliter vört som fick jäsa i 63 timmar.
Spriten fylldes på 63-liters fat som tillverkats av en tunnbindare född 1963.

Faten till batch 1 och 2 tömdes efter 63 månader. Whiskyn späddes ner till 63 % ABV och buteljerades vid en temperatur av 63°F (17,2°C).

Optimalt hade varit en flaskvolym på 63 cl, men det är inte en storlek som skulle gå att sälja.
Men om man tar 63+6,3+0,63+0,063+0,0063… så blir det exakt 70 vilket är en gällande standard.

Priset per flaska på Systembolaget blev 863 kr.

Batch 3 buteljerades efter 6,3 år i en upplaga av 2063 flaskor.

Det fanns nu en del whisky kvar som tappades om till PX-fat för ytterligare 630 dagars lagring. Resultatet blev 63 batch 4, en käftsmäll till whisky som hyllats världen över.

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!