The Open – En av de mest anrika golfturneringarna i världen

Få saker är väl mer förknippade med Skottland än golf och whisky och under den anrika turneringen The Open förenas dessa två – Loch Lomond är den officiella sponsorn av tävling under devisen ’The Spirit of The Open’

Text: Henric Madsen   Foto: Loch Lomond Group

The Open är världens äldsta golftävling då man redan 1860 spelade den första turneringen på Prestwick Golf Club söder om Glasgow. Genom åren har den vuxit till att idag vara den mest internationella tävlingen av alla Majors där spelarna kvalificerar sig genom tävlingar på fem olika kontinenter. Årets tävling går av stapel på banan The Royal Troon som faktiskt ligger i direkt anslutning till platsen där den första tävling genomfördes. I år pågår turneringen mellan den 18 och 21 juli och även om tävlingen lockar mängder med besökare på plats så hittar det stora antalet tittare hemma i tv-sofforna runt om i världen. Livesändningen från turneringen går ut till mer än 200 länder och man beräknar att runt 600 miljoner följer finalen.

Med sådana enorma siffror så kan man förstå att det är en intressant kanal att synas som sponsor, något som Colin Matthews, VD på Loch Lomond Group, insåg ganska snart. Han är en ihärdig golfare och har följt The Open sedan han var barn. När möjligheten öppnade sig för att de kunde gå in som huvudsponsor för hela tävlingen så tvekade han inte en sekund.

Efter en hel del förhandlingar stod det klart att med start vid 2018 års The Open så skulle Loch Lomond vara turneringens officiella sponsor – och deras slogan myntades till The Spirit of The Open. Kontraktet skulle löpa över en femårsperiod och inkludera förutom The Open även AIG Women’s Open. Partnerskapet föll väl ut för både Loch Lomond och för The Open och ett nytt kontrakt skrevs 2023 för ytterligare fem år.

Något de också gjorde 2018 var att anlita golflegendaren Colin Montgomerie som deras officiella Loch Lomond Whiskies Brand Ambassador. Colin blev proffs 1987 och under sin karriär vann han 52 turneringar runt om hela världen och utsågs till den bästa spelaren i Europa 1993. Loch Lomond har också anlitat Iona Stephen, golfproffset som efter att ha lagt klubborna på hyllan jobbar nu mycket med media och har blivit ett välkänt ansikte för alla som följer golf. Hon syns flitigt i kanaler som GolfTV, Sky Sports Golf, the BBC och NBC Golf Channel.

Skottarna är ju kända för att lansera olika buteljeringar för att fira stora händelser och naturligtvis så lanserar Loch Lomond en rad olika whiskys i samband med varje års The Open. 2018 så lanserade de en specialbuteljering som de helt enkelt kallade för Loch Lomond The Open Special Edition men de släppte ytterligare en buteljering som också var starten på en ny serie som de kallade för The Open Course Collection. Det som skiljer dem åt var att den senare är åldersangiven samt buteljerad vid högre styrka. Genom åren har de fortsatt att ge ut flera olika buteljeringar i samband med varje års tävling och i år så slår de på den stora trumman! De har nyligen lanserat tre olika buteljeringar varav en har ankommit till Sverige. Trion består av en ålderstigen 29 årig whisky som har fått en finish i fat som tidigare lagrat det söta franska vinet Sauternes, endast 152 flaskor finns tillgängliga, vilket är passande då årets The Open är den 152 gången i ordning som turneringen anordnas. I deras Open Course Collection för 2024 släppte de Royal Troon, en 24 årig whisky som fått en finish på ex-Manzanilla sherryfat. Den är inte lika begränsad i volym som det äldre syskonet utan finns i 4500 buteljer globalt.

Den stora lanseringen, och även den som har ankommit Sverige, är deras Loch Lomond The Open Special Edition 2024. Det är en whisky som har blivit framtagen av Loch Lomonds Master Blender Michael Henry tillsammans med deras ambassadör Colin Montgomerie och på etiketten finns även hans signatur.

Loch Lomond är kända för sina olika stilar av pannor då de använder både traditionella pot stills med svannacke såväl som pannor med rak hals. För att skapa denna buteljering så använde de sig av whisky som kommer från bägge typerna av pannor och genom att kombinera dessa två så fick de fram en fruktig whisky med lätt rökighet och en touch av honung. Men för att ge fruktigheten en extra dimension så gav de whiskyn en finish i åtta månader på färska ex-Chardonnay fat från Frankrike. Naturligtvis så är den buteljerad vid 46% och inte kylfiltrerad innan buteljering.

Så den 21 juli är det bara att slå sig ned och njuta av golfspel i världsklass, en snyggt delikat lätt rökig dram och se vem som tar hem de åtråvärda pokalen The Claret Jug i år. Blir det någon av favorittippade Scottie Scheffler, Rory McIlroy, Jon Rahm, Viktor Hovland, Ludvig Åberg eller kommer det någon uppstickare? Vi skålar grattis oavsett vem som står som vinnare!

Loch Lomond Special Edition 152nd Royal Troon The Open 2024

Alkoholhalt: 46%
Nr: 85892
Volym: 70 cl
Pris: 579 kr

Henric Madsen grundade whiskymagasinet Malter Magasin 2017 men har nu anslutit till Allt om Whiskys team. Han bor i Dalarna och hans favoritwhisky är olorosolagrad Glen Ord.