Knob Creek – en kaxig jänkare

När Jacob Böhm går ombord på fullriggaren i Liverpools hamn 1752, har han ingen aning om vart vågorna ska bära honom. Han riskerade livet, sökte friheten och seglade rakt ut på vad som skulle bli ett frustande whiskyhav.

Några veckor senare går han i land i New York och tar sig så småningom inåt landet, ut över prärien och slår sig ner i Bard’s Town i Kentucky där han börjar odla majs och föda upp grisar. I likhet med många andra majsodlare i det bördiga Kentucky fick Jacob Böhm rika skördar. Massor av majs som mognade samtidigt måste malas till mjöl och förvaras så länge som fukt och mögelsvampar tillät. Steget var inte långt till att göra whiskey av majsmjölet, whiskey möglar inte och den ständigt ökande strömmen av immigranter sökte tröst i törsten. Jacob Böhm sålde sin första tunna ”Clear Corn Whiskey” 1795 och därmed skrevs historia.

1800-talet blev stormigt i det unga landet, men whiskey visade sig vara hårdvaluta och gick att sälja oavsett färg på inbördeskrigets uniformer. Familjedestilleriet gick i arv från far till son och till son igen. 1894 träder James Beam, Jimmy, eller Big B som han kallades, in på scenen. Han var en vivör och lebeman, charmig, vinnande och en boren salesman. Under hans ledning blir bolaget ett av de stora i branschen. Förbudstiden slår krokben för verksamheten, men ”Big B” är en förslagen affärsman . Han får snabbt fart på annan business. Han odlar apelsiner i Florida, han ger sig in i gruvindustrin och öppnar ett kalkstensbrott. 1933 hävs förbudet mot brännvinstillverkning och 70-årige James inregistrerar snabbt ett företag, plockar fram den gamla jästkulturen som han gömt hemma på vinden och börjar sälja Jim Beam Bourbon. Under resten av sitt liv reste han alltid tillsammans med en burk jästkultur ifall destilleriet skulle fatta eld och förstöras.

I dag är Jim Beam det största destilleribolaget i USA och en av världens största dryckeskoncerner. Det hindrar dock inte destilleriet från att tänka småskaligt. Förre destillerichefen Booker Noe började experimentera med att tillverka bourbon i små batcher precis som man gjorde före förbudstiden. Efter mycket experimenterade kom han fram till en rad destilleringssanningar som skulle bli ryggraden i bolagets nya whiskey. Knob Creek är den mest kraftfulla och med sina modiga 100 proofs (50 %) styrka den kaxigaste av bolagets många whiskysorter. Den söta smaken kommer från amerikansk vitek som den tillbringar minst nio år på, vilket är ovanligt länge för en bourbonwhiskey, där lagkravet är två år.

Namnet Knob Creek kan tyckas egendomligt. Det är djupt förknippat med den amerikanska historien. Det var nämligen i en träkoja vid den lilla floden med samma namn i närheten av destilleriet som Abraham Lincoln föddes.

Knob Creek är en potent bourbon med mycket muskler i kraft av sina höga alkoholhalt och långa lagring. Den har ett rikt inslag av vaniljtoner och anses vara den ultimata whiskeyn för Kentuckys nationaldrink Mint Julep, av många kallad för whiskydrinkarnas whiskydrink.

Mint Julep

Koka en tung sockerlag på lika delar vatten och socker. Riv cirka tio blad färsk mynta i mindre bitar och lägg i höga glas. Fyll på två msk kall sockerlag och låt dra. Fyll glaset med krossad is och tre – sex msk Knob Creek. Rör om och garnera med en rejäl kvist mynta.

Hasse Nilsson är mångårig medarbetare på Allt om Whisky och har ett helt yrkesliv ägnat sig att skriva som copywriter, journalist och författare. I dag är han hovskribent på High Coast Distillery där han också jobbar med marknadsfrågorna. Hasse är en av Sveriges mest anlitade provningsledare och en uppskattad föreläsare. Han har också vunnit både SM och VM i nyskrivna snapsvisor.