Springbank lanserar två nyheter på svenska marknaden

Springbank är inte mycket för moderniteter. Det där moderna påfundet med att köpa in fabriksgjord malt som i princip alla andra började med på 60-talet har aldrig någon ens kommit att tänka på hos Springbank. Där mältar man istället själva och eldar sin torv som man alltid har gjort.

Men nyheter lanserar destilleriet som tur är. Och två nya produkter hamnar nu på den svenska marknaden: Longrow med Long Row Finish och Longrow på smugglarvis.

Longrow Red är en dubbellagrad whisky som tillbringat sju år på bourbonfat och som därefter fått ligga fyra år på ett rödvinsfat. Men det är inte vilket rödvinsfat som helst. Vad sägs om en australiensisk Cabernet Sauvignon från 2007, som kommer från vingården Long Row. Det är alltså något så speciellt som en Longrow slutlagrad på Long Row.

Longrow Rundlets & Kilderkins är ”smugglarversionen” av Longrow. Mellan 2001 och 2013 har denna whisky fått vila i små 80- och 100-litersfat, sådana fat som förr var behändiga om man snabbt skulle gömma undan dem eller transportera dem till någon köpare i skydd av mörkret.

Johan Franco Cereceda är en av landets mest meriterade vinjournalister. Har bred erfarenhet av både journalistik och vin och annan dryck, bland annat som uppskattad utbildare. Johan har tidigare dessutom jobbat på flera av landets vintidningar. Är en av Nordens ledande Spanienspecialister.