Test: Årets påsköl 2015

Påsköl är tradition, men till vad? Våra matvanor ha ändrats rejält under de senaste decennierna och maltbrygdens självklara plats blir allt svårare att hävda. Idag när många får i sig både lax på långfredagen och påskalamm på påsklördagen drar mat- och dryckeskulturen mer åt vin.

Men det finns några stenhårda bastioner som håller traditionen vid liv. Och det är bra. I synnerhet när öl som lämnar dessa traditionsivrare är så pass bra som de är – i år. Inget stolpskott, inget medvetet kommersiellt förförelsetrick utan mycket hard core i en mer folklig skola.

Allt om Whisky har provat sig igenom sortimentet och plockat fram godbitarna. Och tänk nu på att servera gott käk till. Lax och lamm är väl okej, sill är bra men allra bästa funkar ölet till kaningrytan…

Bäst

Gathenhielm
Gathenhielm Påskbrygd Ale (Onsala Hantverksbryggeri)
nr 30240 34 kr Onsala Hantverkbryggeri
Jordigt, fruktigt, blommig karaktär i doft med visst djup i doften i komplex stil. Friskt i stilen, dämpad kolsyra i helt egen, närmast belgisk anstrykning, läckert, möjligen svårtolkat men ett stort öl för den som gillar stilen. Fräsch i längd.

S:t Eriks & Mathias Dahlgren Påsköl (S:t Eriks Bryggeri)
nr 1302 20,20 kr Galatea Spirits AB
Väldigt hustypiskt, bra maltig ton med beska, frukt i välbalanserad, komplex stil. Bra beska med fint balanserande syra, matorienterat med viss elegans och en tämligen lättsam ton.

Pumpviken Påsköl (Nynäshamns Ångbryggeri AB)
nr 1341 30,30 kr Nynäshamns Ångbryggeri AB
Inslag av sälta i doft, lite rökiga toner i kul, säregen stil med tydligt frisk ton. Fylligt, fräscht också i smak, friskt med inslag av citrus och en rejäl syra med viss karaktär av sälta. Bra längd i mer elegant ton med citrusbittert avslut.

Näst bäst

Gotlands_wp_hd
Wisby Påsköl (Gotlands Bryggeri)
nr 1390 19,90 kr Spendrups Bryggeri AB
Godislikt i doft, inslag av sötaktig malt, marmelad, gräddigt i ton i ganska speciell stil. Sötaktigt men med bra balans, friskt i smaken med liten beska som kommer efterhand. Och en bra syrlig ton i eftersmak.

Nääs Påskale (Nääs Gårdsbryggeri AB)
nr 30238 22,90 kr Giertz Vinimport AB
Vinöst i tonen, sötaktigt med liten (spännande) oxiderad ton och rejäl fräschör. Aningen obalanserat i smak, ölet skiktar sig en smula, men med bra frukt, fin liten bitter ton och viss längd i mer frisk stil och en blommig beska.

Bra

Dugges_PaskLager
Dugges Påsklager (Dugges Ale- & Porterbryggeri)
nr 1395 20,10 kr Dugges Ale- & Porterbryggeri AB
Maltigt, mörk kola, aningen bränt i doft, något sötaktigt i viss balanserad stil med inslag av rök. Bra beska som pareras av en fin syra, bränt i tonen, rökigt med karamelliserad ton och en bra längd där beskan hela tiden är närvarande.

Örbaek Påskebryg (Örbaek Bryggeri)
nr 1345 61,1 kr Rewine AB
Drag av fudge i doft, sött, lent med inslag av vanilj och apelsinsötma. Fylligt med fin fruktighet, drar åt citrusfrukter, mogen mandarin, åt det tropiska med liten bitter ton och bra längd med nötiga inslag.

PåskEko (Designbrew)
nr 1393 26,30 kr DesignBrew Scandinavia AB
Blommigt, parfymerade toner i doft, grapezest, fruktigt i påtagligt aromatisk stil. Rejält beskt där de blommiga inslagen framhävs, relativt fylligt med pigg liten syra och en smörig, sötaktig ton i avslut.

Mariestads Påsköl (Spendrups)
nr 1315 18,40 kr Spendrups Bryggeri AB
Friskt i doften, bra balans mellan frukt, sötma och maltiga toner. Inslag även av vaniljkola i mycket konsumtionsorienterad stil. Frisk också i smak med viss beska, fruktsött med liten maltig ton i matvänligt uttryck.

Dugges Golgata Bitter (Dugges Ale- & Porterbryggeri)
nr 1325 20 kr Dugges Ale- & Porterbryggeri AB
Friskt, balanserad i doft med inslag av apelsinmarmelad, aningen bitter i hustypisk stil. Överraskande mjuk i smak, bra fräschör med liten fruktsyrlig ton och en beska som kommer efterhand.

Nils Oscar Kalaspåsköl (Nils Oscar Company)
nr 1360 20,20 kr The Nils Oscar Company AB
Maltigt, inslag av halm, undervegetation i doft med viss fruktighet och lite soja. Lättsamt i fruktorienterad stil, okej syra med bra frukt à la engelsk fruktkaka och en avslutande söt ton.

Okej

St-Eriks-Paskale
S:t Eriks Påskale (S:t Eriks Bryggeri)
nr 1300 19,30 kr Galatea Spirits AB
Lätt vinägerinfluerad karaktär, maltigt med viss frukt i frisk stil. Bra beska, fruktigt, drar åt engelsk marmelad men där beska dominerar, i synnerhet i längd.

Har du egna påskölsfavoriter? Berätta gärna i kommentarerna!

Etiketter

Johan Franco Cereceda är en av landets mest meriterade vinjournalister. Har bred erfarenhet av både journalistik och vin och annan dryck, bland annat som uppskattad utbildare. Johan har tidigare dessutom jobbat på flera av landets vintidningar. Är en av Nordens ledande Spanienspecialister.

2 kommentarer

  • Hej på er! tack för tips på bra påsköl, lite grejer jag inte provat 🙂 Missade ni Oppigårds easter ale? 🙂

  • Ja, tyvärr. Men har förstått att den är riktigt intressant. Vi ska se om vi hinner testa innan påsk och återkommer i så fall.

Comments are closed.

Verifierad av MonsterInsights