Seven Stars – Hvens begränsade stjärna

karlavagnen
Seven Stars No. 4 Megrez är döpt efter stjärnan Megrez i stjärnbilden Ursa Major (Stora björnen). Trots att Megrez är den ljussvagaste av de sju i Karlavagnen lyser den 14 gånger starkare än vår sol. Namnet kommer från arabiska al-maghriz, som betyder ”basen” och som refererar till stjärnans plats i asterismen Karlavagnen, som i USA kallas ”Big Dipper” (stora sleven) medan engelsmännen kallar den ”Plough” (Plogen). (En asterism är ett mönster av stjärnor sett på stjärnhimlen, som inte är en del av en officiell stjärnbild.)
Men vem är våran Karla då? Jo, det står för ”karlarnas vagn”, helt enkelt.

Aow_hven_Megrez
Sju har ju alltid varit ett heligt tal, antikens filosofer kallade de klassiska himlakropparna för de sju stjärnorna. De gav även namn till veckodagarna. I uppenbarelseboken symboliserar stjärnorna de sju kyrkorna, anledningen till att vi fortfarande har sjuarmade ljusstakar. Och sedan har vi sju sorters kakor också…

SINGLE MALT WHISKY SEVEN STARS MEGREZ Produktblad-SvBasen i Hvens whisky Megrez är 5 % chokladmalt, 4 % rökmalt och 55 % pilsnermalt. Fenolhalt ligger på 26 ppm, vilket gör att den är tydligt rökig men tar inte överhanden. Under den första lagringstiden har fat av Quercus Muehlenbergii från Missouri bidragit med mjuka vaniljtoner, franska Q. Petraea-fat har gett lakrits och pepprighet och de Q. Robur-faten, som tidigare lagrat Pedro Ximénez, har gett basala jordtoner. Whiskyn är buteljerad på Hven utan kol- eller kylfiltrering, inga färgämnen eller tillsatser. Den är ekologiskt certifierad och naturlig. Varje flaska är individuellt numrerad och kontrollerad innan den vaxats för hand.

Så här beskriver de själva doft och smak:
”Outspädd har den en doft av garvat läder med en svag pepprighet. Efter att förgrundsdofterna lagt sig vaknar en ton av mörk choklad och nyrostat kaffe. Smaken är tydlig och väl balanserad mitt på tungan. Whiskyn har en klar sötma från den färska eken och en härlig fyllighet med drag av Pedro Ximénez. Eftersmaken är medellång utan bittra eftertoner, den svaga syran balanseras väl av träsötman.”

Spirit of Hven Seven Stars No. 4 Megrez lanseras den 4 mars på Systembolaget. 1800 flaskor kommer att finnas. Läs mer hos Spirit of Hven själva.

Danielsson författare och konstnär med stort vinintresse, som skrivit ett tjugotal böcker, av vilka flera översatts. Har haft ett tjugotal enmansutställningar runt om i Europa. Bernt har sedan 2001 arbetat tillsammans med Åke Jacobsson som skribent och redaktör