Redaktionens kluckande julklappstips 2016


Jul och nyår är en festernas högtid. Just denna jul ger ju inte många lediga dagar eftersom den infaller på en helg men många av oss försöker vara lite lediga trots allt. Vi passar på att umgås med nära och kära och det kan ibland vara roligt att ta med någon kluckande present till värdparet.
Här kommer en härlig blandning av smakfulla förslag på presenter, eller varför inte en present från Tomten till dig själv? Några av Allt om Whiskys närmaste vapendragare har tips för just dig. Från oss alla till er alla.



Kavalan Single Malt (nr 85558, 729 kr)
Taiwanesisk whisky? Ja visst och har du inte testat kommer du bli glatt överraskad. Med sina många utmärkelser har Kavalan klivit in i finrummen och fått ett godkännande få kunde drömma om. Den höga temperaturen i landet och lagerhusen gör att mognaden går extremt fort om man jämför med kallare länder. Doftar sommarblommor och varma toner av tropisk frukt vanilj, och mango. Fyllig smak med lätt kryddighet från faten, malt, med fortsatt närvaro av tropisk frukt.


Longmorn 16 YO (nr 561, 659 kr)
Longmorn är medlem i den stora Chivasfamiljen. Den är en lite bortglömd drake full av karaktär och eld. Den här ska jag fira nyår med helt klart. En whisky som fyller munnen med fyrverkerier. En personlig favorit just nu. Murrig fruktsötma i doften med kakao, vanilj och malt. Fyllig, varm smak med torkad frukt, mer vanilj och härlig kryddighet från faten. Tydlig smak av vaniljfudge. Kan självklart drickas med vatten men personligen gillar jag denna lilla charmiga men bråkiga drake precis som den är.



Rémy Martin VSOP Mature Cask Finish (nr 172, 489 kr)
Suverän cognac för ytterst rimlig peng. Choklad, torkad frukt, kanderade apelsinskal och lite vanilj dominerar doft och smak. Välbalanserad och med bra djup. Jag dricker den helst som den är, men den fungerar också perfekt med juliga tillbehör som nötter, fikon och nougat – gärna med Billie Holiday i högtalarna.


The Macallan Double Cask (nr 496, 449 kr)
12-årig singelmalt som lagrats på sherryfat av både amerikanskt och europeiskt ursprung. Näsan är superfyllig med gott om gula äpplen, hö och vanilj. I munnen kommer toner av kola, nötter, russin och en svag nyans av eukalyptus. Välbalanserad och riktigt elegant i stilen. Avnjut till ackompanjemang av klassiska The Waterboys-plattan »Fisherman’s Blues«.



Fullers Past Masters Oatmeal Porter (nr 11280, 39,90 kr)
När vintern lägger sig vill man (åtminstone jag) ha lite mustigare öl. Brittiska Fullers gör brittisk öl när den är som bäst, och deras Past Masters-serie tar konsumenten tillbaka till svunna tiders recept, när öl var öl. Imperial Stouten som kom under hösten är bryggd enligt ett recept från 1926, och är stort maltig med snyggt rostade kaffetoner som nästan drar åt citrus. Ett fantastiskt öl till ett digert julbord.


Cambus 26 YO, Sovereign Single Cask (nr 85582, 1 398 kr)
Whiskyhösten 2016 har präglats av släpp i små upplagor som alla sålt slut snabbare än Usain Bolt joggar in på 100 meter. Skönt då att man kan hitta fantastisk kvalitets-whisky fårskockshetsköpandet inte hittat till än. Äldre grainwhisky är nästan alltid bra, och ofta helt fantastisk valuta för pengarna. Campus hittar man inte så ofta på hyllorna, men när den dyker upp, som i Hunter Laings briljanta tappning är det bara att slå till. Djup doft och smak, välbalanserad vanilj och toffee som möter mörka bär och mynta i en vacker balett. Magiskt!



Glencadam 15 Years (nr 20208, 499kr)
En kvalitativ doldis som är perfekt att ge till den som redan provat det mesta. Här trängs friska smaker som äpplemos, champagne och krusbär med tyngre sötma som vanilj och kanderade mandlar. Tack vare matigare inslag som granola och pajdeg känns den rejäl och erbjuder mycket smak för pengarna.


Glendronach Peated (nr 85943, 54 kr)
Detta är en rolig klapp att ge rökälskaren som redan har skåpet fullt med Islaywhisky och vill testa något annorlunda. Här slåss kaxiga smaker som mineral, vitpeppar, tobak och torvrök med halm, citrus, ljunghonung och blommighet om uppmärksamheten. En whisky som värmer fint i vintermörkret.



Aberfeldy 12 years (nr 436, 369 kr)
Nyanserad, maltig smak med fatkaraktär, inslag av ljunghonung, päron, halm, apelsinmarmelad och vanilj. Serveras gärna som avec.


Graham’s Selection of Finest Port (nr 8065, 295 kr, 5 flaskor a 200 ml)
Något för den nyfikne, en rolig liten låda att botanisera i. Här ryms fem olika sorters portvin, Fine white, 20 years old Tawny, Late Bottle Vintage, 10 years old Tawny och min egen favorit, Six Grapes. 


Innis & Gunn Oaked Aged Beer (nr 11447, 19,90 kr)
En härlig skotsk ale med sin lite söta och fruktiga smak. Ölet passar bra till jul med toner av dadlar och rostade toner från fatlagringen. En fyllig ale med beska i eftersmaken, perfekt efter en julmåltid.



P.Lex Tawny Reserve Port (nr 77792, 199 kr)
Något jag själv skulle uppskatta mycket att få i julklapp. Gott innehåll som passar julen till och snygg förpackning. Avnjutes gärna med en god bok och en värmande brasa. En perfekt kluckande klapp som räcker länge.


Santa’s Butt (nr 89171, 35:90 kr)
Mer jul i öl är svårt att hitta. Julig etikett och en riktigt värmande öl när mörkret faller och snön viner runt husknuten. Fruktig, maltig och fyllig porter inslag av choklad och knäckiga toner. Lång eftersmak i balans med beska, sötma och alkohol.



Fer à Cheval (nr 320, 399 kr)
En synnerligen prisvärd, fin cognac som står upp mot tungviktare som Hennessy och Rémy Martin. Den är framtagen av Enjoy Wine & Spirits i samarbete med cognachuset Mounier. Namnet betyder hästsko, och enligt en gammal fransk tradition bringar en sådan som gåva vid bröllop framtida lycka – det gör den förstås även som julklapp.
Joyeux Noël !


Honeybush Tea (cirkapris: 50 kr/hg)
Varför inte många koppar te som julklapp i form av ett kilo Honeybush? Det är ett te som görs av löven från den sydafrikanska busken Honeybush (Cyclopia intermedia). Honeybush har en särartad smak, beskrivningarna varierar från varm aprikossylt till torkad fruktmix. Det innehåller också nyttiga antioxidanter. Finns i välsorterade te- och kaffebutiker.
Geseënde Kersfees!

Har du några egna julklappstips? Kommentera gärna!
Ha nu en riktigt god jul!

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!