Kultförklarade rökbomben Octomore i webbsläpp


Octomore var en gång ett litet gårdsdestilleri på Islay känt för sin hårt rökta whisky. Nu mer än 160 år efter att destilleriet tystnat har Octomore åter blivit en älskad rökbomb med stora skaror av fans. Octomore 10 Years är en andra begränsad utgåva av den så omtalade tioåringen som släpps i Systembolagets webbsläpp på torsdag (16/3).

Octomore Farm låg vid utkanten av Port Charlotte. Båda dessa namn har tagits till heder av Bruichladdich som 2006 lanserade en lättrökt Port Charlotte och två år senare den brutalt rökiga Octomore. I dag har Adam Hannett axlat den legendariske, nu pensionerade, destillerichefen Jim McEwans mantel och har fortsatt att maximera röknivåerna i Octomore.

För tiotalet år sedan hade destillerierna på sydkusten på Islay nästan börjat ”tävla” om hur hårt rökt whisky de kunde göra. Då släppte Bruichladdich sin hemlighet och klippte till med en ppm-nivå på 80 (miljondelen rökiga fenoler i malten), nästan dubbelt så mycket rök som i hittills kända utgåvor. Det gick en chockvåg över whiskyvärlden och de få flaskor Octomore som släpptes blev dyrbara samlarföremål.

Octomore 10 är rökt till hela 167 ppm och buteljerad vid 57,3 %. Den är lagrad på förstagångs bourbonfat och vitvinsfat som tidigare innehållit Grenache Blanc.

Octomore 10 Years, Second Edition
Art nr: 40050
Alkoholhalt: 57,3 %
Pris: 1 787 kr
Webbsläpp: 16 mars kl 10:00

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!