Ovanlig sprit Del 2 – Lao Lao, Pulque, Raksi med flera


Whisky i all ära, men har ni hört talas om Maotai eller Raksi?

Det finns många alkoholhaltiga drycker runt om i världen. Många av dem är vad vi kallar ”risvin”, vilket är en något inadekvat term eftersom de baseras på spannmål och snarare bryggs än vinifieras. Vi tittade på en del av dem förra veckan – här kommer några till.

Lao-Lao

Lao-Lao är en laotisk riswhisky – namnet är inte samma ord upprepat två gånger (trots att det är det, så att säga…) utan två ord som uttalas olika. Det första ordet betyder alkohol medan det andra betyder ”laotisk”. Lao-Lao görs ofta av kvinnor som drygar ut sina inkomster med försäljning. Därmed sagt att Lao-Lao kan smaka på en mängd olika sätt, fast alla varianter är alkoholstarka. Sägs ha en ”jästig” och söt smak. Den dricks oftast som en ”dram”, men har blivit alltmer populär som ingrediens i cocktails.
Det finns en ”medicinsk” version också, den säljs ofta i flaskor där man lagt ner ormar eller skorpioner (!) som ”macererat” i spriten…

Makgeolli eller Makuly
En traditionell alkoholhaltig dryck i Sydkorea. Framställs av ris (kallas också ibland ”koreanskt risvin”) och har en mjölkig, gråvit färg och är söt. Den är ofiltrerad och man behöver ruska om den innan man dricker. Görs genom jäsning av kokt ris och vatten, har en alkoholhalt på cirka 6,5 – 7 %. Serveras i en större skål med slev och fylls upp i mindre koppar. Den säljs ofta i plastflaskor.
En dryck som liknar makgeolli är Dongdongju som ofta dricks till koreanska Pajeon – ett slags pannkakor med salladslök i smeten eller till Bindae-tteok, en annan pannkaksvariant med mungbönor.

Maotai eller Moutai

Förmodligen Kinas mest kända spritdryck. Det är en sorts baijiu (se förra veckans Ovanlig Sprit) och görs av durra i den sydvästkinesiska provinsen Guizho. Finns i flera varianter med alkoholhalter mellan 35 och 53 procent.
Namnet har den fått efter en liten by där den allra först producerades under Qingdynastin, den sista kejsardynastin som grundades 1616.
Första gången Moutai blev känd utanför landets gränser var vid den internationella Panamautställningen 1915. Det var också just Moutai som Nixon drack när han skålade med Kinas premiärminister Zhou Enlai 1972.

Mijiu
Ett kinesiskt ofärgat och lite sött risvin med en alkoholhalt mellan 12 och 25 procent. En motsvarighet till japansk sake. Dricks oftast uppvärmd och används ofta i matlagning. Många gör sitt eget Mijiu hemma – allt som behövs är klibbigt ris, kinesisk jäst och vatten. Lär innehålla mycket vitaminer och tros vara bra för metabolismen och huden. Mijiu görs också på Taiwan.

Raksi
Traditionell destillerad alkoholdryck i Tibet och Nepal. Görs av hirs eller ris, har hög alkoholhalt. Raksi görs i små, minst sagt ”rustika” destillerier runt om på landsbygden. Man eldar pannorna med ved.

Ruoucan
Destillat från Vietnam, görs av grötris som blandas med örter. Blandningen får jäsa i stora keramiska krus minst en månad och dricks genom långa, tunna bamburör – ofta två eller flera personer (ibland tiotals eller fler) dricker ur varsina bamburör från samma krus.
Precis som Lao-Lao kan man köpa en ”medicinsk” variant av Ruoucan med ”macererade” ormar och skorpioner.

Pulque
Pulque är en mexikansk jäst dryck som ofta serveras i så kallade ”pulquerias”. Drycken har en något tjock konsistens som påminner om långmjölk. Den är gjord av jäst växtsaft från arter i agavesläktet, oftast utan någon smaktillsats men kan ha smak av jordgubb, mango eller olika frukter som förekommer i Mexiko.
Namnet är troligen en förvanskning av octli poliuhqui med betydelsen förstörd likör/vin. En ihållande myt är att man tillsätter hundbajs för att jäsningen skall komma igång.

Danielsson författare och konstnär med stort vinintresse, som skrivit ett tjugotal böcker, av vilka flera översatts. Har haft ett tjugotal enmansutställningar runt om i Europa. Bernt har sedan 2001 arbetat tillsammans med Åke Jacobsson som skribent och redaktör