Exklusiv rom från Pusser’s & Foursquare


Allt fler upptäcker rom och allt fler dricker den inte som ingrediens i drinkar utan avnjuter den rent. Fast då gäller det att rommen ifråga är av god kvalitet. En importör som lägger vikt vid det är Renbjer & Magnusson.

Pusser’s Nelson’s Blood
Enligt legenden lär Lord Nelson efter att han stupat i slaget vid Trafalgar 1815 blivit lagd i HMS Victory’s fat med rom för att han skulle hållas välbevarad för den statsbegravning som väntade hemma i England efter hans bragder till sjöss. Dock skall sjömännen ha blivit lite besvikna på att amiralen lagt beslag på deras sista kvarvarande fat med rom. Under seglatsen hem var det några som inte kunde hålla törsten i schack så de borrade i smyg ett hål i fatet för att få sin dagliga ranson av rom. Pusser’s Nelsons Blood är en hyllning till Nelson och sjömännen. Den har legat upp till 15 år på fat vilket ger en delikat rom med söt finish.

Foursquare Criterion
Detta är förmodligen förra årets mest omtalade lansering av kvalitetsrom, höjd till skyarna av romkonnässörer världen över. Den produceras på Foursquare Distillery, Barbados, vilket blev utsedd till årets romproducent 2016 av inte mindre än två av de mest betydelsefulla internationella spritmagasinen. Rommen är en blandning av enkel- och kolonnpanna som sedan lagrats på ex-bourbon- och ex-madeirafat i minst 10 år. Avdunstningen eller ”angel’s share” från faten är mellan 8-10 procent per år på Barbados vilket ger en indikation om hur stor den totala förlusten blir av rom under 10 år. På Barbados anger regelverket att det är den yngsta delen av romen som styr vilken åldersangivelse som står nämnd på flaskan. Volym: 70 cl. Lansering den 1:a februari

Pusser’s Nelsons Blood
Nr: 40115
Alkoholhalt: 40%.
Pris: 663 kr
Släpps i Systembolagets Exklusiva sortiment i februari/mars.

Foursquare Criterion
Nr: 40003
Alkoholhalt: 56%
Pris: 896:-
Lanseras den första februari.

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!