Så tar du en traditionell ”Drop of the Irish”

Irländska whiskeydestillerier har alltid skyddat sin speciella Irish Whiskey. Normalt producerar man en lite annan stil jämfört med skottarna. Traditionellt har man använt sig av trippeldestillering och vanligen helt orökt malt. Men tiderna förändras och det finns idag flera typer av Irish Whiskey, men de flesta av dem har en blommig och lätt karaktär.

När man på Irland har beställt whiskey har man alltid bett om ”A Drop of the Irish”. Ibland sa man bara ”A drop” eller ”Half one” och menade då ett halvt mått irländsk whiskey som oftast hälldes ner i en pint stout, men ibland dracks med ginger-ale eller vatten vid sidan.

Tyvärr betyder inte tradition lika mycket längre, men för Blackadder är det fortfarande väldigt viktigt. Det är därför Blackadder vägrar använda sig av filtrering och sockerkulörer för att förändra färgen. Detta gör att whiskeyn har kvar sina naturliga oljor och fetter, som kan göra att den blir lite ”molnig” när man späder den med lite vatten.

Det finns två olika Drops från Blackadder på Systembolaget, samtliga genom importören Clydesdale: A Drop of The Irish 1989-11-23 26yo (nr 86147, 3 784 kr) 56.2%, och nu senast kom A Drop of The Irish (nr 83045, 795 kr).

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!