Vi har smakat på Blackadder Black Snake Vat 7


I årets första nummer av vår tidning så berättar vi om Robin Tucek och hans Blackadderbuteljeringar. I testet ingick också Black Snake Vat 7, en whisky som lagrats à la soleraprincipen.

Fatet är ett Olorosofat som fyllts med 5-6 årig highlandwhisky och fått ligga ett bra tag till. När de tömde det första gången så lät de cirka 100 liter vara kvar i fatet för att sedan fylla på med 5-6 årig whisky från samma destilleri och låta det ligga ett bra tag till innan andra tömningen och sedan samma visa igen inför tredje tömningen.

Det är flaskor från tredje tömningen som lanserades i ett webbsläpp om 300 flaskor den 28 februari och i skrivande stund finns fortfarande några flaskor kvar. Black Snake Vat 7, Third Venom är en whisky specialbuteljerad för den svenska marknaden.
Så här tycker vår skribent David Mortimer-Hawkins:

Doft: En komplex doft som kräver ett par minuter i glaset för att utvecklas fullt ut. Slutlagrad på PX-sherryfat får den en snyggt fruktig doft med rostade kaffebönor, hasselnöt och toner av nyputsat trä vid första anblick. Bakom de typiska sherryattributen lurar torkade frukter; aprikos och zoo-godistabletter. Snyggt!
Smak: Whiskyn behöver vattnas ned en del för att inte bränna till, men det blir en hårfin balans för att inte sherryn skall halka snett i glaset. Fatkaraktären blir tydlig med framträdande vanilj och toffee som ackompanjerar sherryfrukten och russinen. Om doften erbjuder komplexitet förhåller sig smaken något mer endimensionell, medan eftersmaken drar lite åt det mörkare torkad-frukthållet.
Sammanfattning: En fin buteljering, även om det inte tillhör det vassaste skiktet whiskies från Blackadder. Om det här var Black Sabbath-katalogen vi pratade om, skulle Black Snake kunna vara Master of Realityplattan – bra, men ibland omsprungen av klassikerna.
Betyg: 7,8/10.

Black Snake Vat 7 Third Venom

Nr: 40439
Alkohol: 55.2%
Pris: 659 kr (70 cl)

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!