Guinnessdrinkar till St Patrick’s day

På söndag är det St. Patrick’s Day, dagen då Vita husets fontän, Eiffeltornet, The Chicago River och resten av världen färgas grön för att fira den irländska högtiden.

Hampus Tunholm

Under St. Patrick’s Day serveras 13 miljoner pints av den mörka ölen Guinness till de över 70 miljoner människor som firar på pubar i 150 länder världen över.

Trots att ölet är så populärt går det ikoniska irländska varumärket ut med ett förvånande tips: välj drinkar istället för öl vid årets firande. Detta då man tagit fram inspirerande drinkar för den stora högtiden i samarbete med bartendern Hampus Tunholm, som varit nominerad till en av Sveriges bästa bartenders genom Bartenders Choice Awards. Hampus har komponerat tre recept på drinkar baserade på Guinness stout och Guinness Nitro IPA.

– Det var otroligt spännande men också läskigt att skapa drinkar baserade på Guinness med tanke på att det är så otroligt sammankopplat med St. Patrick’s Day. Jag hoppas verkligen att St Patrick’s Day-firare kommer uppskatta mina drinkar och mitt sätt att hylla den irländska nationaldagen, säger Hampus Tunholm.

I drinkarna Guinness Espresso Martini, Honey & Guinness Fashion och Nitro Rasberries samsas smaker som irländsk whisky och honung tillsammans med Guinness och hallon.

Guinness Espresso Martini

3 cl vodka
2 cl kaffelikör
5 cl Guinness stout
2 cl kaffesocker
Fyll samtliga ingredienser i en cocktailshaker. Skaka ordentligt och sila.

Honey & Guinness Fashion

5 cl irländsk whisky
1 cl hallon eau-de-vie
1 cl honung smaksatt med Guinness stout.
Gör smaksatt Guinnesshonung genom att blanda 1 dl honung med 0,5 dl Guinness. Häll alla ingredienser i ett rörglas och sila sedan upp över is.

Nitro Raspberries

6 cl Guinness Nitro IPA
2 cl Fernet
10 cl hallonjuice
2 cl sockerlag
2 cl citronjuice
Mixa alla ingredienser i en blender tillsammans med is. Sila upp drinken i glas och servera.

Foto: Hampus Marcussen

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!