Italienska Rum Nations femåring från Jamaica


Italienska Rum Nation började egentligen som ett whiskyföretag. 1990 reste Fabio Rossi till Skottland för att jaga fat att buteljera. Han hade grundat den oberoende firman Wilson & Morgan och börjat bygga vidare på sin fars, Mario Rossis importverksamhet. Fadern hade jobbat med whisky ända sedan 1950-talet och bland annat satt Laphroaig på den italienska marknaden.

När Fabio Rossi åkte till Skottland för att sampla whiskyfat och välja buteljeringar så såg han att det hos vissa ”brokers” fanns många gamla romfat från länder som Guyana och Jamaica. Det var fat från forna brittiska kolonier som skickats till Skottland för att åldras med värdighet och mogna långsammare i det kalla och fuktiga klimatet.

Fabio Rossi, Rum Nation

Fabio Rossi glömde aldrig de där faten han fick prova i Skottland. I slutet av 1990-talet tog han kontakt med whiskylegendaren Silvano Samaroli, som sedan länge var leverantör till familjen. Samaroli blev mentorn som Fabio Rossi behövde. Snart var den unge Rossi fulladdad med kunskap och började köpa in de allra bästa romfaten han kunde finna i de skotska lagerhusen. Han ville inte buteljera dem under Wilson & Morgan-etiketten utan valde att lägga dem i en egen familj – det blev Rum Nation.

Från början valde han att fokusera Rum Nation på länder snarare än destillerier. Han ville övertyga marknaden om födelseplatsens betydelse och som passionerad frimärkssamlare valde han att förse etiketterna med ett frimärke från respektive land. Från början buteljerade Rum Nation endast rom från det forna brittiska imperiet, men snart växte ambitionerna, andra områden utforskades och Fabio Rossi kom att bli en flitig resenär till romhusen i både Karibien och Latin- och Sydamerika.

En av Rum Nations hörnstenar är dubbellagring. Det Fabio Rossi hade upplevt i de skotska lagerhusen ser han till att förvalta. Han låter flytta fat från de heta klimaten på andra sidan Atlanten till Europa för fortsatt lagring under helt andra omständigheter. Här får sedan romfaten ligga i tiotals år för att sakta mogna.

För några år sedan började Rum Nation buteljera potstill-rom från Jamaica. Den smakrika och estertunga Jamaicarommen blev snabbt omtalad.

Jamaica 5 year old pot still rum, 2019 release

Rum Nation
Säljstart: Fredag 5 juli, utvalda butiker + webblager
Nr: 40563
Pris: 599 kr
Alkoholhalt: 50 %
Ursprung: Jamaica, St. Catherine (Worthy Park)
Typ: Engelska skolan, Single Domaine Rum
Råvara: Melass
Destillation: Pot still
Ålder: 5 år (ej solera)
Fat: Karibisk lagring på ex Bourbonfat + 15–18 månaders kontinental lagring på second fill Olorosofat samt en mindre andel Pedro Ximenezfat
Sockerhalt: 13,2 g/l
Antal flaskor till Sverige: 660.

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!