Tre cocktails med samma kaffe


Pernod Ricard Swedens marknadschef Micke Trygg har tillsammans med den prisbelönte bartendern Björn Kjellberg tagit fram drinkar som bygger på en ”no waste approach” där kaffe står i centrum.

Vi svenskar är några av världens största kaffekonsumenter. Vi dricker cirka 8,2 kg kaffe per person och år. Denna smakstarka råvara går att utnyttja i flera steg utan att den för den sakens skull tappar smak och funktion.
Gör din egen Cold Brew genom att mäta upp 8 msk kaffe och 10 dl kallt vatten i en lufttät behållare. Förslut den och ställ i kylen, skaka den med jämna mellanrum och låt den dra i ett dygn. Sila blandningen i ett kaffefilter, häll upp vätskan i en flaska och förvara i kylen. Din Cold Brew håller i upp till en vecka.

Det filtrerade kaffet innehåller fortfarande massor med smak eftersom värme ännu inte har varit en del av processen. Brygg på vanligt sätt upp till tre koppar kaffe med sumpen från din cold brew. Det nykokta kaffet använder du till höstens mest självklara drink, en äkta Irish Coffee med Jameson Irish whiskey.

För att skapa vår sista ingrediens, en kaffesyrup, behöver du tömma kaffesumpen i en kastrull tillsamman med 8 msk ekologiskt strösocker, 4 msk vatten och en kopp av det nybryggda kaffet. Koka utan lock under omrörning tills allt socker lösts upp och låt svalna. Sila av (använd gärna samma kaffefilter igen) och ställ i kylen. Din kaffesyrup är klar att användas när den svalnat.

Espresso Martini

3 cl Absolut Vodka
2 cl Kahlua
4 cl Cold Brew

Häll Cold Brew, Kahlua och Absolut Vodka i en shaker, fyll upp shakern med is och skaka kraftigt. Sila upp drinken i ett coupette-glas och garnera med tre kaffebönor.

Original Irish Coffee

5 cl Jameson Irish Whiskey
8 cl nybryggt kaffe
2 tsk råsocker
Lättvispad grädde

Bygg drinken i ett Irish Coffee-glas eller mindre vinglas genom att hälla Jameson Irish Whiskey över råsocker och rör runt. Häll över nybryggt kaffe och skikta lättvispad grädde på toppen. Garnera med tre kaffebönor. En riktig Irish Coffee dricks genom hela blandningen och ett sugrör är därför inte nödvändigt.

No Waste Coffee Altos

4 cl Olmeca Altos Reposado
1 cl kaffesyrup

Häll Olmeca Altos Reposado och kaffesyrup i ett rörglas, fyll glaset med is och rör tills drinken är väl kyld. Sila upp och servera i shot- eller snapsglas.

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!