Viking Cinderellas Whiskymässa fyller 12 år!

Cinderella

Text: Anders Gjörling

Tiden går fort när man har roligt och jag minns med glädje Whiskymässan 2008 då allt var nytt. En mässa på bildäcket, där det skedde spännande saker på natten då alla inte tänkt på att montrar och hyllor som gungar på havet har svårt att hålla flaskorna kvar …

Just 12 år är ju också något att fira eftersom alla whiskyälskare vet att just 12 år är ett lite magiskt årtal när det gäller lagring av whisky. Det är väl kanske inte självklart att det gäller för alla, men när det gäller talet 12 så motsvarar det i whiskyvärlden mycket lyckotalet 7 i andra sammanhang.

Det var faktiskt Chivas Brothers som lanserade detta en gång i världen, då de valde att kalla sin 12-åriga whisky för ”De luxe” och själva påstod att detta var det gyllene årtalet för lagring.

I alla fall kan man konstatera att whiskymässan på Cinderella har blivit en institution i whiskyvärlden och varje år planerar många sina whiskyinköp och provningar med utgångspunkt ifrån mässan.
Det unika med denna mässa om man jämför med mässor iland, är ju att man kan köpa med sig whisky och ta med sig hem direkt. Ofta har man också inte bara möjlighet att få denna till mycket fördelaktiga priser, men man kan också hitta rariteter som är svårt att hitta någon annanstans.

Jubileumsmässan kommer denna gång att bli större än någonsin. Man kommer att utöka mässområdet på bildäck och räknar med fler utställare än tidigare år. Som tidigare kommer man också att erbjuda 30 Masterclasses varje dag på kryssningen.

Det kommer också att komma en del whiskyprofiler till mässan, även om det ännu inte finns några namn.

Bland de utställare som vi kommer att se, så återfinner man förutom de flesta skotska destillerierna, svenska destillerier som High Coast, Norrtelje Bränneri och Hven. Det kommer även att finnas andra europeiska destillerier, bland annat Terenpeeli från Finland. Utanför Europa så kommer whisky från så skilda ställen som New Zeeland och Indien och mångfalden från fristående buteljerare garanteras av att både importörerna Symposion och Clydesdale kommer att finnas med.

När det gäller whiskykategorier så är det fortsatt fokus på maltwhisky, fast vi kommer också att få se ett betydande inslag av amerikansk Bourbonwhisky, som kommit starkt på senare år. Det har ju varit svårt att få tag på japansk whisky de senaste åren, men till årets mässa kommer det att finnas whisky från flera japanska destillerier, bland annat Nikka, Mars Whisky Co, Okayama, Yamazakura och Ichiro’s Malt.

Man räknar att det under de tre olika kryssningarna kommer cirka 2 000 gäster per kryssning och för att det skall få plats så många som möjligt, så vädjar man till gästerna att dela hytterna så att inte folk blir utan biljett för att det inte finns sovplatser.

En fråga som brukar komma upp är om det kommer att finnas tillräckligt mycket whisky till försäljning eller om det tar slut redan på första dagen? Här har man gjort ett kvoteringssystem där man räknat ut hur mycket som brukar gå åt, så att det skall finnas kvar av de eftertraktade sorterna även under den tredje kryssningen.

Också under jubileumskryssningen kommer man att ha en whiskyauktion, där leverantörerna skänker någon raritet och där pengarna oavkortat går till Östersjöfonden. Vilka årets rariteter blir vet man inte idag, men tidigare erfarenheter visar att leverantörerna brukar vara generösa, så här finns det kanske möjlighet att ropa in något unikt.

Överhuvudtaget kommer hela fartyget att ha ett utbud som matchar whiskymässan, alltifrån underhållning, drinkar och cigarrlounge.

När det gäller mat och dryck så kommer man att upprepa den tidigare succén, med att ha en foodtruck parkerad på mässdäcket där man kan köpa både mat och öl.

Vill man ha lite extra guldkant på sin upplevelse, så finns det flera olika VIP paket att lägga till. Där finns både Early Boarding, där man först kopplar av i VIP-loungen i terminalen, för att sedan gå ombord för en unik whiskyprovning i restaurant SEAT ledd av skotska whiskyexperter.

Det finns också möjlighet att boka en miniwhiskymiddag med kocklandslaget, då gäller det att vara ute tidigt eftersom det bara finns 12 platser per kryssning.
En annan sak med att man firar 12 år är att man tagit fram egna buteljeringar. Det kommer att finnas whisky från Glenallachie, Glendronach och Highland Park. Den sistnämnda är dessutom femte batchen man gör åt Viking Line.

Sedan kommer det också att finnas ett begränsat utbud av speciella buteljeringar ifrån Bowmore bland annat Bowmore 21 yo PX och Bowmore 1965.
Förutom alla dessa saker, så får man ju den fina möjligheten att träffa andra whiskyvänner samt de kunniga whiskyexperterna i montrarna, vad kan man mer begära?

Jag säger bara på med sjömansdräkten, hala upp ankaret och hissa storseglet, nu skall vi ut och kryssa!
Slainthe Mvath

Anders Gjörling

PS/ För mer info:
https://www.vikingline.se/hitta-resa/kryssningar/temakryssningar/whiskykryssningar/whiskymassa-cinderella/

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!